PolitikaPreporučeno

Gorljivi populist Bolsonaro izgubio izbore za predsjednika Brazila

Jair Bolsonaro/YouTube

Prekaljeni ljevičarski brazilski lider Luiz Inacio Lula da Silva u nedjelju je odnio napetu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, no njegov rival s krajnje desnice, Jair Bolsonaro, zrcali bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i zazire od prihvaćanja poraza.

>>>Izborni sud: rizik od nereda u Brazilu veći nego nakon poraza Trumpa

Vrhovni izborni sud (TSE) Lulu je proglasio pobjednikom s 50,9% osvojenih glasova, nasuprot 49,1% Bolsonara.

Inauguracija sedamdeset sedmogodišnjeg Lule najavljena je za 1. siječnja.

“Za sad, Bolsonaro me nije nazvao kako bi prepoznao moju pobjedu, ne znam hoće li me nazvati ili prepoznati moju pobjedu,” rekao je Lula desecima tisuća pobornika okupljenih na Aveniji Paulista u Sao Paulu.

>>>Sao Paolo prazni grobnice radi danonoćnog pokapanja mrtvih | COVID-19 | VIDEO

Bolsonaro je lani otvoreno zborio o odbacivanju nepovoljnih rezultata izbora u ehu neutemeljenih tvrdnji Trumpa da je elektronički sustav glasanja podložan prijevarama.

>>>Rekordni dnevni broj mrtvih u Brazilu, senat pokreće istragu | COVID-19

Rezultati izbora presuda su njegovom upečatljivom i gorljivom desničarskom populizmu i mandatu koji je polarizirao naciju.

Ružičasta plima

Pobjeda Lule dio je šireg trenda “ružičaste plime” s kojom su ulijevo ustrojene struje nakon desetljeća u opoziciji zabilježile velebne pobjede u Kolumbiji ili Čileu.

>>>‘Biološka Fukushima’: Brazil suočen s najvećom smrtnošću na globalnoj razini | COVID-19

Lula je obećao povratak gospodarskim i socijalnim politikama koje su označile njegove mandate od 2003. do 2010. godine i pomogle uzdizanju milijuna iz siromaštva. Također je zavjetovao prestanak uništavanja amazonske prašume koja je trpjela pod neoliberalizmom Bolsonara.

“Ovo su bile četiri godine mržnje, poricanja znanosti,” rekla je u komentaru izbornih rezultata 60-godišnja Ana Valerija Doria, liječnica u Rio de Janeiru koja je pobjedu Lule proslavila pićem. “Luli neće biti lako upravljati podjelama u ovoj zemlji. Ali zasad, ovo je čista radost.”

>>>Donald Sutherland: lideri poput Trumpa, Johnsona i Bolsonara ‘osiguravaju propast svijeta’

Reuters podsjeća da se Lula u 1970-im godinama u politiku uzdigao kroz sindikalne prosvjede protiv brazilske vojne hunte. Njegova su dva predsjednička mandata označili gospodarski procvat i velika popularnost kasnije poljuljana i uprljana dubokom recesijom i šokantnim korupcijskim skandalima.

>>>Brazil nema kinte (2019.)

Lula je uslijed optužbi o mitu i korupciji osuđen na zatvorsku kaznu od 19 mjeseci, ali je ona lani poništena odlukom Vrhovnog suda.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima