Biznis i ekonomijaPreporučeno

Gotovinom dobro potkovan Ryanair očekuje blizu milijardu eura gubitka | FY21

Michael O'Leary; Foto: Aviation Advocacy/YouTube

Ryanair očekuje da će u tekućoj financijskoj godini koja završava 31. ožujka zabilježiti gubitak od blizu milijarde eura, daleko najveći u svojoj povijest.

Iz najvećeg europskog niskobudžetnog avioprijevoznika u ponedjeljak su prognozirali između 850 i 950 milijuna eura gubitaka, što je oko 5 puta više od prijašnjeg rekorda zabilježenog u 2009. godini.

>>>Lufthansa gubi 29,000 radnih mjesta u ovoj i 10,000 u idućoj godini | Bild am Sonntag

“COVID-19 nastavlja stvarati pustoš širom industrije,” napisao je u popratnoj noti generalni direktor Michael O’Leary. “FY21 (21. financijska godina) nastavlja biti najizazovnija godina u 35-godišnjoj povijesti Ryanaira,” dodao je.

Vjera u oporavak

Iz kompanije istovremeno izražavaju nadu da će oporavak od posljedica pandemije ubrzati u razdoblju između srpnja i rujna, odnosno u drugom kvartalu financijske godine, prije postizanja 70% do 90% predepidemijskog prometa između listopada i ožujka 2022.

>>>Norveška vlada: dodatna potpora Norwegian Airu ‘neodgovorno korištenje javnog novca’

“Mi se nadamo da ćemo ususret vrhuncu ljeta vidjeti popuštanje epidemioloških mjera … i vjerujemo da tamo vani postoji ogromna nagomilana potražnja. Mislim da bismo mogli imati razumno ljeto,” rekao je glavni financijski direktor Neil Sorahan.

Nadamo se da ćemo na zimu “vidjeti nekakvu vrstu povratka normalnom,” dodao je.

Goleme zalihe novca

Ryanair slovi kao avioprijevoznik ponajbolje pozicioniran za nošenje s kriznim vremenima. Kompanija ima golemu zalihu novca i gotovo nikakvu izloženost teretnom i poslovnom prometu.

Izvješće otkriva da su gubici u zadnjem kvartalu prošle godine iznosili 306 milijuna eura, šest milijuna više od očekivanja analitičara.

>>>Komisija odobrila 11,7 milijuna eura državne pomoći Croatia Airlinesu

Prihodi su istovremeno pali za 82%, u poredbi s padom od 88% u rivala easyJeta i 77% Wizza koji su svoje rezultate objavili prošloga tjedna.

Ryanair je s krajem prosinca 2020. pri ruci imao 3.5 milijardi eura, milijardu manje nego u rujnu, navodi Reuters.