PolitikaPreporučeno

Govor o stanju Unije, vladavina prava u Poljskoj, migrantska kriza, Bauhaus… | EU brifing

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Središnji događaj tjedna u Europskoj uniji govor je o stanju Unije koji će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održati u Europskom parlamentu.

Ursula von der Leyen u srijedu će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu govoriti o naporima Komisije u prevladavanju zdravstvene i ekonomske krize u proteklih godinu dana te iznijeti svoje poglede kako bi EU trebao odgovoriti na buduće izazove.

>>>Govor o stanju Unije | highlights | 2020.

Svake godine u rujnu predsjednik ili predsjednica Europske komisije drži govor o stanju Unije u Europskom parlamentu. U govoru se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu.

Od 2010. godine čelnici Komisije jednom godišnje drže govor o stanju unije po uzoru na govore američkih predsjednika o stanju nacije. Prvi govor održao je Jose Manuel Barroso 7. rujna 2010. godine.

Nakon govor uslijedit će rasprava zastupnika Europskog parlamenta.

Vladavina prava, migrantska kriza

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava od ponedjeljka do četvrtka, zastupnici će raspravljati i glasati o rezoluciji o slobodi medija i vladavini prava u Poljskoj, zatim o humanitarnoj i migrantskoj krizi u Afganistan i načinima kako EU može pomoći najugroženijim skupinama u toj zemlji.

Zastupnici će u ponedjeljak glasati o rezoluciji u kojoj će se osvrnuti na probleme s kojima se suočavaju pripadnici LGBTIQ zajednice te pozvati da se u čitavoj Uniji priznaju istospolni brakovi i registrirana partnerstva.

>>>Poljska nacionalni sud pretpostavila europskom, zakoračila prema izlasku iz Unije

Europska komisija će svoj redoviti tjedni sastanak održati u utorak u Strasbourgu. Na tom sastanku povjerenici će usvojiti komunikaciju o novom europskom Bauhausu. Komisija će također usvojiti paket o HERA-i (Europsko nadzorno tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize). Također će biti usvojena preporuka za sigurnost novinara u Europskoj uniji.