PolitikaPreporučeno

Grabancijaš je Banožića uhvatio u bezočnoj laži, povjerenstvo utvrdilo njegov teški moralni slom

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je utvrdilo da je bivši ministar državne imovine i aktualni ministar obrane Mario Banožić samododjelom državnog stana u Gundulićevoj ulici u Zagrebu zlouporabio ovlasti i dužnosti.

Ministru je izrečena novčana kazna od 7 000 kuna.

Povjerenstvo je etičko propadanje i posrtanje Banožića utvrdilo u tri odluke; odluci kojom si prvo dodjeljuje manji stan od 30-ak metara kvadratnih, zatim odluci o dodjeli stanova u državnom vlasništvu na korištenje državnim dužnosnicima te odluci kojom sam sebi dodjeljuje stan u Gundulićevoj.

Ministar je zakon i moral silovao i jer je veći stan pravdao potrebama svoje obitelji, za koju je Povjerenstvo ususret pokretanju postupka utvrdilo da prebiva u Vinkovcima.

>>>Benčić o modusu operandi Plenkovića, uhićenju Horvata: Vlada je propala | VIDEO

“Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu,” rekao je prilikom predstavljanja odluke član povjerenstva Davorin Ivanjek.

Kontekst

Hina u izvještaju podsjeća da prema uredbi iz 2013. godine dužnosnik prve kategorije ima pravo na stan koji je trosoban ili veći od 60 metara kvadratnih, te da za svakog člana obitelji koji s njim boravi, ima pravo na dodatnih 10 metara kvadratnih.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Banožić u zahtjevu samome sebi lagao samom sebi navodeći samom sebi da će s njime živjeti supruga i dvoje djece.

>>>Mario Banožić: životopis

“To što će netko povremeno koristiti stan ne ulazi u kriterije prema kojima bi se kvadratura veća od 60 metara kvadratnih mogla opravdati,” rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

>>>Povjerenstvo istražuje samododjelu stana ministra Banožića (kontekst)

Predsjednica je uzgred otkrila da je u trenutku moralnog propadanja Banožić imao mogućnost izbora, jer su mu, uz friško uređen stan, na raspolaganju bila još dva boravišta, uključujući jedno od 73 metra kvadratna.

“Isti dan, u odluci kojom se stan u Gundulićevoj dodjeljuje na korištenje dužnosnicima, bila su još dva stana, od kojih je jedan od 73 kvadrata, i ispada da bi zapravo i taj stan bio adekvatan što se tiče kvadrature za dužnosnika koji sam živi u Zagrebu,” podcrtala je Novaković.

Visoko u kuli od slonovače

Ministar Banožić odluku je neposredno komentirao na svojoj Facebook stranici u objavi u kojoj ne pokazuje niti natruha ćudoređa. Štoviše, ministar je odluku i kaznu naizgled prihvatio kao potvrdu da je djelovao u skladu sa zakonom.

>>>Uhićena turbo pokvarena članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac

Njegova bi reakcija, koja slijedi u cijelosti, bila montypythonovski apsurdna, kada ne bi bila duboko uznemirujuća i žalosna.

“Drago mi je što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kratkom roku donijelo odluku u mom predmetu o dodjeli službenog stana.

Dužnosnik – ministar ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 četvornih metara, neovisno o tome živi li obitelj sa mnom i gdje joj je prebivalište.

Po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, navedeni službeni stan bio je jedini adekvatan i raspoloživ.

Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, Povjerenstvo je istaknulo da nisam trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana. To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje. To je i najbolji odgovor onima koji već tjednima provode neargumentiranu hajku nazivajući me ‘lopovom’ i ‘bandom’, iznoseći neistine da sam si prisvojio nešto što mi po zakonu ne pripada.

Slične odluke Povjerenstva upravni sud već je preispitivao te ću i ja o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu,” napisao je ministar.

Liar, Liar Pants on Fire

Kako možete vidjeti, ministar je, u skladu s tendencijom samoposluživanja, sam sebe uhvatio u bezočnoj laži, jer je njegovu tvrdnju da je “navedeni (netom raskošno renovirani) službeni stan bio jedini adekvatan i raspoloživ,” neposredno prije njegove objave, reklo bi se u realnom vremenu, osporila i pobila predsjednica Povjerenstva.

korupcija (lat. corruptio: podmićivanje; pokvarenost),

>>>Plenković aludira na zavjeru, ponovno bježi od mučne nam zbilje | uhićenje ministra Horvata

Ministar je, dakle, činjenično pokvaren, štoviše, nakon ovakvih tumačenja i bezočnih laži uistinu je upitno zašto uživa podršku i povjerenje predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, koji je itekako svjestan silogizama i moralne kaljuže kroz koju, uporno pliva.

“Sitni lopov, malograđanin, primitivac…”

Besramni oportunizam ministra, u petak je komentirao i predsjednik Zoran Milanović koji je opetovano tražio da ga se razriješi aktualne dužnosti, ocijenivši da je riječ o “sitnom lopovu”.

“On je sitni lopov, za početak. Sigurno je on tamo nešto muljao, maznuo si i uredio taj stan. Jer je to primitivac i kad dobalavi u veliki grad to prvo hoće – Gundulićeva, novoobnovljena zgrada, to ga pali. Neće otići u Prečko živjeti kao moji ministri,” rekao je Milanović u Zaboku prema citatu Hine.

>>>Predsjednik o Frki; ‘lopovluku, bandi, mutavom ministru,’ zabrani ustaških obilježja… | VIDEO

“Banožić je lopina, ništa se ne mijenja, idemo razgovarati o tome kako je upravljao Državnim nekretninama,” dodao je.

Predsjednik je nadležne institucije još jednom pozvao da istraže Banožićeve aktivnosti u ministarstvu državne imovine povezane s iznajmljivanjem nekretnina u Zagrebu.

>>>Pikantni međusobni pozivi na opoziv ‘psihijatrijskog slučaja Milanovića i gaulajtera Banožića’

Banožić je “ometao pravdu i navijao protiv države, za nekakve privatnike koji su obični nakupci, koji ne plaćaju, koji varaju, lažu,” rekao je. “Za to se ide u zatvor.”

Na pomrčinu ministra, danas su više nego manje oštro reagirali zastupnici oporbe, pogledajte:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Grabancijaš je Banožića uhvatio u bezočnoj laži, povjerenstvo utvrdilo njegov tešk… […]

Comments are closed.