PolitikaPreporučeno

Grabar-Kitarović i Milanović o ‘životu sa Sanaderom’ – jeziku podjela: tv duel – BONUS VIDEO

Zoran Milanović prozvao je u ponedjeljak u RTL-ovu sučeljavanju svoju protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović da je “Sanaderovo čedo”, da bez njega i HDZ-a ne postoji, na što je ona uzvraćala da ga je Sanader zaposlio te da je za razliku od njegove, prva Sanaderova vlada jedna od gospodarski najuspješnijih.

“Vi ste Sanaderovo čedo, bez uvrede. Bez HDZ-a i Sanadera ne postojite kao javna osoba”, poručio je Milanović, kandidat SDP-a i još 12 stranaka koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti.

Kandidatkinja HDZ-a i još triju stranaka odgovorila mu je da je osobno bila nazočna kada ga je Ivo Sanader primio na posao u Ministarstvu vanjskih poslova. “Ja nisam dijete Sanadera, ja sam dijete ove Hrvatske”, naglasila je.

>>>Milanović: kandidiram se da Hrvatsku spasim od vas i vašeg kartela, od HDZ-a pobogu

Milanovićevu Vladu smatra nesposobnom i neučinkovitom koja je zadužila Hrvatsku, da je “kriminalnim” predstečajnim nagodbama potaknuo iseljavanje iz Hrvatske. “Stanje koje sam 2015. zatekla u Hrvatskoj bilo je vrijeme požarom opustošene i razorene Hrvatske, Hrvatske pesimizma i niskih razmišljanja o sebi. U gospodarstvu smo gledali u leđa svima”, kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović pak uvjerava da je njegova Vlada izvukla Hrvatsku iz recesije, ostavila zemlju u ritmu gospodarskog rasta i ekspanzije s pozitivnim trendovima.

“Bolji sam izbor, građani se trebaju pitati, u slučaju ne dao Bog krize, teškog stanja u zemlji, koga vide na čelu države, kao zapovjednika Hrvatske vojske, osobu koja integrira sustav, pod pritiskom se ponaša stabilnije, koherentnije, jasnije. To su sve stvari za koje sam uvjeren da djelujem puno bolje od gospođe Grabar-Kitarović”, istaknuo je.

>>>Milanović agresivan ali argumentiran, Grabar-Kitarović staložena ali isprazna: analitičari

Nijedan od kandidata ne bi u idućem mandatu preuzeo ništa od svoga suparnika, međusobno se nadmeću koja je vlada, Milanovićeva ili Sanaderova u kojoj je i ona sjedila kao ministrica vanjskih poslova, više zadužila Hrvatsku.

Nakon što je Grabar-Kitarović rekla kako je u prvoj Sanaderovoj vladi bila do početka 2008. te ju smatra jednom od najuspješnijih.

“Gospodin Sanader je vaš životni coach, danas je dobio šest godina zatvora”, naglasio joj je Milanović.

>>>Puhovski, Gjenero i Bagić o gubitnicima, dobitnicima i izglednom pobjedniku 2. kruga

HDZ-ova kandidatkinja mu je pak spočitnula da je Hrvatsku nazvao slučajnom, “Hrvatsku koja je krvlju stvorena i krvlju plaćena”. “Prava Hrvatska je Hrvatska koju svi volimo i za koju želimo da nastavi rasti i napredovati, ne vraćati se u neka stara vremena. To nije hrvatska podjela, nego Hrvatska okupljanja i zajedništva”, rekla je.

Ivo Sanader poziva na zajedništvo i daje ostavku, 1. srpanj 2009. godine

“Tada je ta priča počela, ovaj jezik podjela,”

Zoran Milanović

Milanović je nju optužio za podjele u društvu, da je 2014. s “ekipom nasilnika u šatoru trovala Hrvatsku porukama oba su pala, oba će pasti, uništimo jugoslavene. “Tada je ta priča počela, ovaj jezik podjela”, rekao je.

Grabar-KItarović na to uzvraća kako ne može zamisliti da je kao premijer prolazio uz šator, ali nije razgovarao s hrvatskim braniteljima koje je “potpuno ponizio”, “Ne mogu zamisliti da ste na Markovu trgu u crkvu poslali hrvatske specijalce i policiju na hrvatske branitelje i pokušavali izazvati sukob među njima. To nije jedinstvena Hrvatska, to je Hrvatska podjela – ili mi ili oni”, istaknula je.

Oboje ne traže veće predsjedničke ovlasti.