PolitikaPreporučeno

Grabar-Kitarović: jezik je kôd identiteta i kulture, u jeziku se zrcali povijest države

Foto: Ured predsjednice

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održao se Dan otvorenih vrata na temu “Hrvatski – moj jezik”, posvećen onima koji hrvatski jezik uče kao jezik svojih predaka i korijena ili kao strani jezik koji žele naučiti.

Spomenuvši svoje osobno diplomatsko iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, predsjednica je naglasila važnost očuvanje jezičnog identiteta za jačanje hrvatskih zajednica, posebno u drugoj ili trećoj generaciji, “kada se materinska riječ čuje samo na nedjeljnim misama ili na blagdanskim druženjima, na folklornim manifestacijama uz pjesmu i ples što nose riječ iz Domovine”.

Temeljna vrijednost

Obilazeći hrvatske iseljenike na više kontinenata, od Australije i Novog Zelanda do Čilea, Argentine, Sjedinjenih Država i Kanade, Predsjednica je kazala kako se uvjerila koliko je jaka njihova želja za očuvanjem svojeg jezika i nacionalnog identiteta, a mnogi od njih su već pomalo i zaboravili hrvatski jezik.

“U svijetu mnogih i različitih nacija upravo je nacionalna kultura ona temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i vjeru u vlastite potencijale, snagu, kreativnost i mogućnosti napretka.

>>>Nemojte downloadati već preuzmite novu aplikaciju za outsourcing tuđica u bolji, hrvatski jezik

Vama koji dolazite iz zemalja anglosaksonskog jezičnog područja, pripadajući tako velikoj grupaciji jezika kojim se sporazumijeva gotovo cijeli planet, možda nije tako jednostavno razumjeti koliko je manjim narodima jezik važan i vrijedan kao kôd identiteta i kulture jer se upravo u jeziku zrcali povijest cijele države”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Premda u posljednje vrijeme bilježimo veliki porast iseljavanja iz naše zemlje, uzrokovano gospodarskim okolnostima i posljedicama globalne krize, kao i ulaska u Europsku uniju, postoje i primjeri povratnika iz iseljeništva, te doseljenika iz raznih krajeva svijeta, pa čak i Europe. Isto tako, hrvatski jezik žele učiti mnogi stranci, a među vama ovdje i vidim i mnogo vas koji ste našu Hrvatsku odabrali kao svoju drugu Domovinu, što nas posebno veseli”, dodala je predsjednica i zahvalila svima na odabiru učenja hrvatskog jezika.

Dani otvorenih vrata

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su dvije polaznice Centra za hrvatske studije, Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine koja je recitirala pjesmu Josipa Pupačića ‘More’ i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije s pjesmom ‘Igračka vjetrova’ Tina Ujevića, dok je Maria Florencia Celani iz Argentine otpjevala hrvatsku himnu.

Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine

Osim profesora i studenata Croaticuma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, na Danima otvorenih vrata nazočili su brojni pojedinci i udruge iz cijele Hrvatske.

Maria Florencia Celani iz Argentine

KUD Sv. Roko, predstavnici Gradskog kazališta Beli Manastir, odgajateljice i djeca dječjeg vrtića Vrbik, predstavnici Udruge Plavi telefon, predstavnici Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, župan i najbolji učenici Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi, predstavnici Pop Rock škole Sisak, predstavnice Udruge ‘Hrvatska žena’ Oroslavje te predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, piše u izvještaju Ureda predsjednice.