Biznis i ekonomija

Grabar Kitarović naglasila važnost odnosa s Njemačkom, zvonom otvorila Frankfurtsku burzu

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Frankfurtsku burzu vrijednosnih papira te je zvonjenjem starim burzovnim zvonom označila početak radnog dana Frankfurtske burze kako bi i tom gestom dala na važnosti „Hrvatskom gospodarskom danu“ upriličenom u prigodi predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

>>>U Njemačkoj boravi 395.665 hrvatskih državljana

Hrvatska pridaje veliku važnost političkim i gospodarskim odnosima s Njemačkom, kazala je Predsjednica u obraćanju istaknuvši kako je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner  Hrvatske, drugo izvozno tržište za hrvatske proizvode, četvrti najveći strani ulagač u Hrvatsku  te na 1. mjestu po broju stranih turista koji su posjetili Hrvatsku. Naglasila je odlično razvijene bilateralne gospodarske odnose Hrvatske i Njemačke, koji su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju sredinom 2013. dobili novi zamah i prerasli u istinske gospodarske partnerske veze.

Foto: Ured predsjednice

„Naša suradnja u kontekstu ulaska Hrvatske u Eurozonu, digitalne transformacije gospodarstva, poboljšanja poslovne klime, ali i prijenosa znanja i praksi u vezi sa stručnim usavršavanjem, važna je ne samo za hrvatsko gospodarstvo već i za ukupnost naših bilateralnih odnosa“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako je poboljšanje trgovinskih odnosa i privlačenje njemačkih ulaganja jedan od hrvatskih prioriteta.

>>>Hrvati koji žive i rade u Njemačkoj u Hrvatsku godišnje unesu oko milijardu eura: Burilović

Nadalje, istaknula je kako Hrvatska ulaže znatne napore u poboljšanje poslovnog okruženja. Rezultati tih napora su vidljivi, a Hrvatsko gospodarstvo bilježi rast od oko tri posto, kazala je Predsjednica izrazivši uvjerenje kako će se rast nastaviti. „Međutim, svjesni smo da treba učiniti više kako bismo u potpunosti postigli ekonomsko blagostanje i procvjetali kao društvo“, zaključila je obraćanje predsjednica Grabar-Kitarović.

Ured predsjednice