PolitikaPreporučeno

‘Građani, uspjeli smo!’, prikupljeno je više od 600.000 potpisa – inicijativa

Organizatori sindikalne inicijative “67 je previše” u ponoć su uživo putem Facebooka javili da je prikupljeno više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv podizanje dobne granice za mirovinu na 67 godina.

“Prema podacima koji su pristigli prije dva sata, stižu i dalje i stizat će cijeli tjedan, prikupili smo više od 600.000 potpisa,” rekli su uz posebnu zahvalu mladima i umirovljenicima.

“Umirovljenici, stari ljudi s drhtavim rukama su potpisivali na naše potpisne knjižice. Dakle, i mladi i stari i oni srednjih godina su shvatili koliko je ovo važno za sve nas, koliko je ovo važno za cijelu našu državu i za budućnost svih nas”, rekla je nacionalna koordinatorica inicijative Mirela Bojić

“Građani, uspjeli smo! Nešto možemo zajedno pokrenuti, nešto možemo promijeniti,” rečeno je novinarima i okupljenima uz vesela dobacivanja o (neplaćenom) prekovremenom radu i u slavljeničkom raspoloženju.

“Uzmite Bronhi”, rekao je nakon izjava o prikupljenom broju potpisa glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i okupljenima ponudio karamele. “Lakše se diše.”

Strategija napetosti”

Sindikati su pet dana prije kraja roka za prikupljanje podrške, “zazvonili na uzbunu”, izrazili zabrinutost za uspjeh inicijative i rekli da im nedostaje 125.733 potpisa. Danas iznesena brojka sugerira da je poziv imao strateški karakter.

Sama kampanja za referendum je bila brza i žestoka, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić se nakon reklamne kampanje čiji je deklarirani cilj bio “osvješćivanje i upoznavanje građana” sa značajkama i nužnošću mirovinske reforme suočio s optužbama da sije strah i pozivima na ostavku.

Ministarstvo uprave je krajem travnja objavilo da je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

“Uzmite Bronhi”, rekao je nakon izjava o prikupljenom broju potpisa glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i okupljenima ponudio karamele. “Lakše se diše.”

Rujan optimalan za referendum

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da bi početak rujna bilo optimalno vrijeme za održavanje referenduma. 

“Po nekakvim realnim procjenama sukladno procedurama koje su bile u prethodnim inicijativama, početak rujna bilo bi optimalno vrijeme”, kazao je prema citatu Hine.

Novosel kaže da i sindikati, ali i svi građani očekuju opstrukcije zato jer su se već naučili na opstrukcije, imali su ih svih dva tjedna prikupljanja potpisa, a imali su ih i u pripremi. 

“Opstrukcije će oni pokušati, međutim, ako taj broj od više od 600.000 potpisa, a koji će biti sigurno još i veći, neće biti dovoljan nekome da odustane od opstrukcija, onda definitivno će otpiliti sam sebi granu na kojoj sjedi”, rekao je Novosel.

Sindikati su dobro odigrali utakmicu; Foto: Facebook