Biznis i ekonomijaPreporučeno

Građanska pobuna zbog cijena goriva i gnojiva, policijski sat u Peruu | VIDEO

Prosvjedi zbog životnih troškova u Peruu; Foto: CGTN/YouTube

Peruanski predsjednik Pedro Castillo u utorak je u nastojanju da zauzda građanske prosvjede potaknute neumoljivom inflacijom cijena proglasio policijski sat u glavnom gradu Limi.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

“Vlada se s 5. travnja složila da proglasi zabranu kretanja građana od 2 sata poslije ponoći do podneva kako bi zaštitila temeljna prava svih ljudi,” rekao je predsjednik neposredno prije ponoći u obraćanju javnosti na nacionalnoj televiziji.

Rastući gnjev

Peru je u ponedjeljak svjedočio drugom tjednu prosvjeda širom zemlje uslijed rasta cijena motornih goriva i mineralnih gnojiva okinutih ruskom invazijom na Ukrajinu. Intervencije vlade nisu obuzdale nezadovoljstvo.

>>>Ruski milijarder Meljničenko upozorava na poskupljenja, nestašicu hrane | rat u Ukrajini

Ulijevo ustrojen poljoprivrednik i školski učitelj Castillo lani je na izborima odnio velebnu pobjedu zahvaljujući podršci iz osiromašenih ruralnih sredina, no ona je ubrzo usahla i pala na oko 25% na nacionalnoj razini. Predsjednik je u osam mjeseci nakon preuzimanja dužnosti prebrodio dva poziva na opoziv i mijenjao ministre u ritmu bez presedana.

Vlada je rekla da su prosvjedi sve nasilniji, u previranjima su izgubljena najmanje četiri života.

Nezadovoljni su u ponedjeljak zapalili naplatne kućice nakon čega je uslijedio sukob s policijom u blizini južnog grada Ica. “Ovaj udar se ne događa samo ovdje, već širom Perua,” rekao je za Reuters prosvjednik koji se odbio identificirati.

>>>Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u recesiju: Sentix

Neredi su tinjali tjednima prije prošlotjedne erupcije u kojoj su poljoprivrednici s traktorima i vozači s kamionima blokirali neke od glavnih autocesta prema Limi. Čin je pogoršao situaciju i odveo novom povećanju cijena hrane.

Izvanredno stanje u poljoprivredi

Vlada je kroz vikend iznijela niz prijedloga za ublažavanje nedaća, uključujući smanjenje većine poreza na motorna goriva i povećanje minimalne plaće za oko 10%, na 1,205 solesa (HRK 2.281) mjesečno.

>>>WFP upozorio na glad u Ukrajini, svijetu

Peru je zbog rastućih cijena gnojiva izazvanih zapadnjačkim sankcijama Rusiji, velikom izvozniku potaše, amonijaka, uree i drugih proizvoda za oplemenjivanje i dohranjivanje zemlje, proglasio i izvanredno stanje u poljoprivrednom sektoru.

Poput brojnih zemalja svijeta, Peru se s rastom cijena hrvao i prije rata. Inflacija je u ožujku dosegla najveću stopu u posljednjih 26 godina.

>>>Think-tank upozorava na porast cijena hrane, krajnjeg siromaštva | rat u Ukrajini

Nacionalni institut za statistiku i informacije 1. travnja je izvijestio da je stopa na godišnjoj razini porasla za 6.82% nasuprot ciljanoj godišnjoj stopi središnje banke od 1% do 3%.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Građanska pobuna zbog cijena goriva i gnojiva, policijski sat u Peruu | VIDEO […]

Comments are closed.