Biznis i ekonomija

Građanske pobune i društvena previranja uznemiruju investitore

V

Građanske pobune i društvena previranja širom svijeta alarmiraju pojedine investitore koji kažu da prosvjedi od Hong Konga preko Libanona do Čilea počinju utjecati na njihove odluke iako se financijska tržišta, nakon financijske krize više no ikad odvojena od realne ekonomije, dobro drže.

>>>Sezona ekonomske depresije i građanskih pobuna

Investitori su gledišta podijelili na prošlotjednom Global 2020 Investment Outlook summitu Reutersa izražavajući osobitu zabrinutost zbog situacije u Hong Kongu gdje su šestomjesečni postojani prosvjedi ekonomiju gurnuli u recesiju. Pojedinci su rekli da vide “tematski razvoj” političkih i društvenih previranja usmjeren na propitkivanje globalizacije, nejednakosti i klimatskih promjena što će prema njihovu mišljenju kroz sljedećih pet do 10 godina utjecati na tržišta.

“Rizik je s nama i u ovim trenucima poprilično rastegnutih tržišnih vrednovanja tjera na pauzu i čini nas opreznijima nego inače,” rekao je Dan Ivascyn, glavni direktor odjela za ulaganja u PIMCO-u, jednom od najvećih upravitelja imovinom na svijetu.

Globalna pušiona

Michael Novogratz, menadžer hedge (iliti riziku sklonog) fonda preobraćen u investitora u kriptovalute kaže da prosvjedi imaju zajedničku temu. “Globalizacija je bila globalna priča koju smo svi kupovali do 2015.,” rekao je na summitu u New Yorku. “S brexitom i Trumpom, a sada i pobunama u Čileu i Hong Kongu … sve se to događa jer smo izgubili pravi smjer na kompasu kao planet. I sad čekamo da se pojavi nova priča.”

>>>Moderna monetarna teorija dobila neočekivanu potporu Wall Streeta: NYT

“Bogatstvo stvoreno nakon Velike recesije nerazmjerno je otišlo onima koji se oslanjaju na svoj novac kako bi zaradili više novca, dok su oni koji za to moraju raditi stagnirali. Tržišno govoreći, povrat kapitala bio je mnogo veći od povrata radne snage, povećavajući jaz između onih koji imaju i nemaju. Trump je izabran, a brexit se dogodio jer je donjoj polovici izvađena utroba, srednjoj klasi je izvađena utroba,” ocijenio je Novogratz pa dodao: “Za mene to znači da će nam trebati veća distribucija, nekako, na neki način.”

Dugoročne implikacije prosvjeda brinu i druge investitore.

“Zabrinuti smo zbog društvenog utjecaja onoga što se dogodilo nakon globalne financijske krize,” rekao je Mark Konyn, glavni direktor za ulaganja osiguravajuće tvrtke AIA na summitu održanom u Hong Kongu.

>>>‘Fed bi novac trebao poklanjati ljudima a ne bankama’

“To je dugoročna tema koja nas brine jer u konačnici mora imati utjecaj na korporativno upravljanje, ulogu kompanija u široj zajednici.”

Bonus video:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima