PolitikaPreporučeno

Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Ilustracija: Pete Linforth

Britanska vlada je u srijedu objavila najgori scenarij kaotičnog brexita prema kojem se uz ranije objavljena upozorenja o nestašici hrane, lijekova, goriva…, očekuju i građanski sukobi pobornika i protivnika izlaska iz Unije.

>>>Boris Johnson otvara 10,000 zatvorskih mjesta

Laburisti su detalj o “mogućem porastu javnih nereda i napetosti u zajednici” (točka 13.) dočekali kao dokaz ozbiljnih rizika neuređenog brexita. “Pokušaji vlade da zanemari ova oštra upozorenja i spriječi javnost da vidi dokaze potpuno su neodgovorni,” rekao je glasnogovornik laburista za brexit Keir Starmer. “Boris Johnson sad mora priznati da je bio neiskren prema britanskom narodu o posljedicama brexita bez sporazuma,” dodao je.

Dokument, pripremljen 2. kolovoza, devet dana nakon što je Boris Johnson preuzeo dužnost, ocjenjuje da britanska javnost i ekonomija nisu spremni za izlazak iz unije s 31. listopadom, dijelom zbog postojanih propusta u pronalaženju dosljedne politike.

Scenarij predviđa da bi kamioni na prelazak Engleskog kanala mogli čekati dva, dva i polovicu dana, dok bi britanski državljani bili suočeni s provjerama prilikom ulaska u EU. “Zalihe pojedinih vrsta svježe hrane bi se smanjile. Postoji rizik da bi panična kupnja uzrokovala ili pogoršala remećenje lanca opskrbe hranom (…) dovela do nestašica u pojedinim dijelovima zemlje,” navodi se.

>>>Komisija uputila konačni poziv, objavila ‘detaljan kontrolni popis’ za tvrtke: brexit bez dogovora

Crtice iz dokumenta o “Operaciji Yellowhammer” prvi je objavio Sunday Times 18. kolovoza, ali su britanski oporbeni zastupnici zatražili oslobađanje čitavog spisa. Vlada je odgovorila na zahtjev uz cenzuru jedne točke.

Pratite nas na Google vijestima