PolitikaPreporučeno

Gradonačelnica Ikić Baniček vjeruje da je Vlada htjela prevariti Siščane | obnova od potresa

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček poručila je u nedjelju ministru graditeljstva Darku Horvatu kako je sklona vjerovati da je prijedlogom Zakona o obnovi Vlada na mala vrata htjela prevariti Sisak i Siščane.

“Ukoliko je ministar Horvat zaista izjavio da sam ja podmuklo uvela prirez od 10 posto u gradu Sisku, onda je situacija u Vladi zabrinjavajuća i puno gora nego što sam ja mislila ako ministar nema pojma da je prirez u Sisku i prije 2013. bio 10 posto i da je i dalje 10 posto te da ga nisam ja uvela”, izjavila je Ikić Baniček nakon obilaska romskog naselja Capraške Poljane komentirajući polemike oko prijedloga Zakona o obnovi nakon potresa.

Ministar Horvat prozvao je, naime, ranije danas Ikić Baniček da koristi njihovu internu komunikaciju za političku polemiku, ustvrdio da je u obnovi zgrada u Sisku osigurano 80 posto sredstava bez i jedne kune samog grada kao i da je Sisak po stupnju razvijenosti trenutno u kategoriji šest, kao i neki drugi gradovi pogođeni potresom poručivši: “Ako gradonačelnica Siska to želi zatomiti, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu, u kojoj se taj prirez možda i nije trebao plaćati”.

Htjeli su da grad Sisak nema financiranje 100 posto”

Ikić Baniček pak kaže da nakon što je jučer bila sklona vjerovati da se “ekipi iz Vlade desila omaška pa su zaboravili Sisak staviti u sufinanciranje 100 posto, jer stvarno mnogo rade posljednjih 18 dana i ta ih je dinamika dovela do te omaške”, danas  je sklona vjerovati da su htjeli na mala vrata prevariti Sisak i Siščane.

To se, ističe, sada i potvrđuje. “Ako dodamo 60 posto vladinih, 20 posto županijskih, već imamo 80 posto. Danas je sam sebe demantirao, jer su sami htjeli da grad Sisak nema financiranje 100 posto. Ponavljam, nije ništa nepopravljivo napravljeno, jer je SDP jučer uputio amandman i sada trebaju samo svoje rukice dignuti i saborski zastupnici oporbe i saborski zastupnici vladajući, i ta mala greška će za Sisak i Siščane biti prošlost i nećemo više o tome razmišljati”, poručila je.

>>>Država u cijelosti financira obnovu nekretnina, dio nabave za robne zalihe izuzet od zakona | Vlada

Ukoliko je cijela Sisačko-moslavačka županija područje proglašeno katastrofom, onda bi, smatra Ikić Baniček, cijela županija trebala imati 100 posto financiranje obnove. “I uspoređivati grad Sisak koji je u 6. kategoriji sa 101 indeksom razvijenosti , koji ne određuje gradonačelnica nego opet ministar Horvat i njegovi kolege, sukladno njihovim kriterijima, i grad Zagreb, koji je mislim 116, i cijenu kvadrata u Sisku i Zagrebu, zaista je besramno i skandalozno”, rekla je novinarima Kristina Ikić Baniček.

Umjesto da vladajući, kaže Ikić Baniček, prihvate dobronamjernu kritiku i kažu pogriješili smo i ispravit ćemo jer radimo u interesu građana Hrvatske pa tako i Siska, oni se samo dublje zakopavaju.

Izmjene “Zakona o obnovi”

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Sve te županije, pa tako i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, navodi se u predloženom zakonu, svojim proračunima će osigurati od po 20 posto  za  konstrukcijsku obnovu nekretnina na svojim područjima, isto kao i vlasnici odnosno suvlasnici nekretnine, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, RH u potpunosti osigurati sredstva.

>>>Karlovac zatražio proglašenje prirodne nepogode | potres u središnjoj Hrvatskoj

Iznimke od ovog članka, u smislu da se vlasnik odnosno suvlasnik nekretnine oslobađa uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu, su ako njegov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvanbračnog duga, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajnije imovine 22. ožujka 2020., čija ukupna vrijednost prelazi 200 tisuća kuna, a između ostalog ako je i korisnik socijalne skrbi kojem je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

HDZ: gradonačelnica skuplja jeftine poene za lokalne izbore

HDZ je kasnije u nedjelju odbacio prozivke vezane za financiranja obnove potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije, poručivši da gradonačelnica vrijeđa i skuplja jeftine poene za lokalne izbore umjesto da surađuje.

Slijedom niza neistina koje SDP-ova gradonačelnica Siska Ikić Baniček iznosi u javnosti, podsjećamo da zakonski prijedlog o obnovi kaže da će županija s 20 posto sufinancirati obnovu, ali da će Republika Hrvatske financirati i taj dio ako županija ne bude imala sredstava, stoji u HDZ-ovoj facebook objavi.

Isto tako, ni umirovljenici ni nezaposleni ni ostali socijalno ugroženi građani ne moraju se bojati da će morati snositi 20 posto troškova, jer će i njihov dio pokriti država, budući da je u zakon ugrađen i dohodovni i socijalni cenzus.

Također, Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi, poručuju iz HDZ-a.

Gospođa Ikić Baniček proteklih dana napada i vrijeđa Vladu i institucije, a “zaboravlja“ da je njezin SDP donio zakonski prijedlog koji je za obnovu potresom stradalih područja – gori, navode iz HDZ.

SDP-ov prijedlog, naime, također predviđa da država 100 posto sufinancira obnovu za socijalno ugrožene građane, no njihov jednako tretira Zagreb, Sisak i primjerice Strašnik. Za razliku od njihovog, Vladin prijedlog podrazumijeva da država snosi 100 posto troška obnove i za sva potpomognuta područja na kojima je je proglašena katastrofa, što je znatno bolje za građane na potresom pogođenom području, kaže se.

Sigurni smo da SDP-ovoj gradonačelnici neće uspjeti ono što joj je radi osobnih ambicija od prvog dana cilj – posvađati Sisak s Hrvatskom i Zagrebom zaključuje se u facebook objavi.