Biznis i ekonomijaPreporučeno

Grbin upozorio da porezna reforma pogoduje radikalizaciji i najbogatijima | VIDEO

Peđa Grbin; Foto: PIXSELL/YouTube

SDP je u četvrtak, ususret saborskoj raspravi o četiri zakonska prijedloga iz petog vala porezne reforme ocijenio da izmjene idu u korist najbogatijima te dizajnom povećavaju nejednakosti u društvu.

>>>Ministar Marić predstavio prijedloge, naveo ciljeve petog kruga porezne reforme

“Vladin paket porezne reforme, pogotovo u dijelu koji se odnosi na Zakon o porezu na dohodak smatramo izuzetno lošim. Hrvatsko društvo se zadnjih godina susreće s porastom nejednakosti, prije svega ekonomske nejednakosti. Kao što su mnoga sociološka istraživanja pokazala ekonomska nejednakost često je u korijenu radikalizacije društva zato što oni koji su siromašni porastom ekonomske nejednakosti postaju još siromašniji. Nažalost, Vlada RH ne samo da ne radi ništa kako bi smanjila trendove, već ovakvim prijedlozima zakona drastično povećava postojeću nejednakost. To se vidi iz činjenice da oni koji imaju prosječnu ili ispodprosječnu plaću u RH ovom poreznom reformom neće dobiti ništa, ili tek neke sitnice. S druge strane, oni koji imaju iznadprosječnu plaću, dva, tri puta veću od prosječne, osjetit će, i to vrlo intenzivno, porast svojih primanja – upravo zbog načina na koji je Vlada koncipirala ovu poreznu reformu. Da to pokažem slikovitu, oni koji primjerice imaju plaću između pet i šest tisuća kuna dobit će 50 do 100 kuna poreznom reformom, s druge strane, oni koji imaju veće plaće, kao što su primjerice dužnosničke plaće; 16, 17, 18… 20 ili više tisuća kuna, dobit će i tisuću kuna. O onima koji imaju plaću od 30 do 40 tisuća kuna da ne govorim, njima će iznos koji im se ostavlja poreznom reformom drastično rasti. Na taj način, Vlada s jedne strane potiče rast nejednakosti u društvu, a s druge strane tijela javne vlasti, prije svega jedince lokalne samouprave, ostavlja bez novca koji u vrijeme gospodarske krize nužno potreban za održavanje zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih programa,” rekao je o reformi predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Bivši ministar financija Boris Lalovac dodao je da SDP zagovara “pravedniji” od dva model oporezivanja.

>>>I Možemo! najavilo prijedlog progresivnog oporezivanja | reforma

“HDZ se odlučio za model snižavanja stopa (…) dok SDP predlaže drugi model koji je ravnopravniji i koji predstavlja pravu suštinsku reformu, gdje će građani na svojim plaćama osjetiti dodatni dohodak. To je povećanje neoporezivog dohotka s 4000 na 5000 kuna. Taj model je puno pravedniji jer građani koji imaju pet ili šest tisuća kuna plaća i građani koji imaju 20 000 kuna dobivaju gotovo istovjetno povećanje plaće,” rekao je Lalovac.