Biznis i ekonomija

Grčka račune za struju i grijanje subvencionira s 18-24 eura po kućanstvu | energetska kriza

Grčka će uslijed povijesnog inflacijskog pritiska na tržištu energije udvostručiti subvencije računa za struju i plin i povećati iznos direktnih uplata novca domaćinstvima.

Ministar financija Christos Staikouras u petak je rekao da će pomoć državnu riznicu koštati pola milijarde eura, nasuprot 150 milijuna eura najavljenih u rujnu.

>>>Komisija predlaže izravne uplate novca građanima, izmjenu porezne politike | energetska kriza

Vlasti mjere uglavnom namjeravaju financirati kroz naknade za emisije ugljika (ETS) čije su cijene također eksplodirale.

“Od početka godine cijene plina u Europi porasle su šest puta”, rekao je Staikouras izrazivši zabrinutost da bi oštra zima mogla izazvati dodatno remećenje na tržištu.

Najavljene mjere će uključivati 18 eura vrijednu subvenciju prvih 300 kilovat sati mjesečne potrošnje domaćinstava, u poredbi s 9 eura predviđenih u rujnu.

Kućanstva s niskim primanja dobit će veći iznos od 24 eura mjesečno. Vlasti očekuju da će situaciju također olakšati dobavljači, opskrbljivači i drugi dionici na tržištu.

>>>Bugarska odobrila povećanje veleprodajne cijene plina za 36.2%

Procjenjuje se da će potpore za energetske račune koštati 326 milijuna eura, još 168 milijuna će poslužiti za jednokratne uplate novca domaćinstvima za ogrjev – naftu, plin, drvo ili biomasu.

“Imamo jasnu poruku: usred energetske krize koja je bez presedana po intenzitetu i trajanju, nećemo ostaviti nezaštićenim nijedno kućanstvo niti grčkog građanina,” rekao je Skrekas prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima