Biznis i ekonomijaPreporučeno

Greta Thunberg prosvjedovala protiv vjetrenjača na zemlji autohtonih norveških uzgajivača jelena

Greta Thunberg (L) na prosvjedu protiv vjetroturbina u Norveškoj; Foto: Reuters/YouTube

Aktivistica i pobornica zaštite okoliša Greta Thunberg u ponedjeljak je s grupom zelenih prosvjednika blokirala ulaze u norveško ministarstvo za energiju u znak prosvjeda protiv vjetroturbina izgrađenih na zemlji koju tradicionalno koriste uzgajivači jelena iz domorodačkog plemena Sami.

Thunberg, glasna pobornica zelenih alternativa fosilnim gorivima, svoju je nazočnost objasnila uvjerenjem da zelena tranzicija ne bi trebala doći po cijenu autohtonih prava.

>>>Fejkanje i cerek – privođenje Grete Thunberg – dio drugi | VIDEO

“Domorodačka prava, ljudska prava, moraju ići ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim djelovanjem. To se ne može dogoditi na račun nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda,” rekla je Thunberg za Reuters.

Kontekst

Vrhovni sud Norveške još je u 2021. godini presudio da vjetrofarme u središnjoj Norveškoj krše prava Samija zagarantirana međunarodnim konvencijama, ali vlasti još nisu prekinule njihovu upotrebu.

Uzgajivači jelena kažu da izgled i zvuk golemih mašina uznemiruje i plaši njihove životinje dok remeti stoljetne tradicije.

>>>Francuski sud prepoznao ‘sindrom vjetroturbina’

“Mi smo ovdje kako bismo zahtijevali da se turbine sruše i da se poštuju zakonita prava,” rekla je domorotkinja, glumica i aktivistkinja Ella Marie Haetta Isaksen.

Ona je ulaz u ministarstvo u četvrtak blokirala zajedno s nekoliko desetaka prosvjednika. Policija je sudionike u ponedjeljak nakratko privela pa pustila, nakon čega su se oni vratili pred zgradu.

Zamršeno i složeno pitanje

Ministarstvo navodi da je konačna sudbina vjetroturbina zamršeno i složeno zakonsko pitanje unatoč presudi Vrhovnog suda te se ufa da će pronaći kompromis.

Sud nije precizirao što bi se trebalo dogoditi sa 151 turbinom koje generiraju energiju za oko 100.000 norveških domova ili s desecima kilometara cesta korištenih za izgradnju i održavanje.

>>>Napeta isporuka 70-metarske ‘oštrice’ vjetroturbine serpentinama Kine: VIDEO

“Razumijemo da je ovaj slučaj teret za uzgajivače jelena,” napisao je u odgovoru na upit Reutersa norveški ministar za energetiku, Terje Aasland.

“Ministarstvo će učiniti sve u svojoj moći kako bi doprinijelo rješavanju ovog slučaja i da to ne traje dulje nego što je neophodno,” dodao je.

Kompenzacija

Vlasnici prijepornih farmi – Roan Vind i Fosen Vind – njemački su Stadtwerke München, norveška komunalna poduzeća Statkraft i TroenderEnergi, kao i švicarske tvrtke Energy Infrastructure Partners i BKW.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

“Mi vjerujemo da će ministarstvo pronaći dobra rješenja koja nam dopuštaju nastavak proizvodnje obnovljive energije dok održavamo prava vlasnika jelena,” napisali su u izjavi iz Roan Vinda.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima