Politika

Grlić Radman: Hrvatska je protiv ukidanja suglasja u vanjskoj politici Unije

Gordan Grlić Radman; Foto: European Council

Hrvatska ne podržava prijedlog da se odlučivanje konsenzusom u nekim područjima vanjske politike EU-a zamijeni odlučivanjem kvalificiranom većinom jer je to jedina poluga koja manjim državama jamči ravnopravnost, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

>>>Pravo veta u Europskoj uniji

Na inicijativu Njemačke, devet zemalja članica je početkom svibnja formiralo skupinu koja se zauzima za to da se u određenim vanjskopolitičkim pitanjima umjesto jednoglasnosti odlučuje kvalificiranom većinom.

Jedan od razloga za tu inicijativu su poteškoće oko usuglašavanja politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Mađarska je zemalja koja najčešće poseže za blokadom i traži ustupke da bi pristala na neke odluke, a što joj omogućuje pravilo o jednoglasnom odlučivanju.

>>>Metelko Zgombić komentirala kažnjavanje Mađarske, pravo veta i balkanska posla

Za promjenu pravila potrebna je jednoglasna odluka država članica.

“Jedina poluga”

“Hrvatska nije za to, ali to ne znači da Hrvatska nije za jedinstvo EU-a, dapače, do sada nismo nikad blokirali neku odluku i uvijek smo bili konstruktivni suradnik”, rekao je Grlić Radman.

“To je jedina poluga koja jamči nama kao maloj zemlji da ne bude preglasana i da ravnopravon sudjeluje u donošenju odluka koje su doista važne za nacionalnu sigurnost i nacionalni interes”, rekao je Grlić Radman.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Grlić Radman: Hrvatska je protiv ukidanja suglasja u vanjskoj politici Unije 22/05/2023 […]

Comment here