PolitikaPreporučeno

Grlić Radman komentirao fantomski non-paper, stratešku raspravu o zapadnom Balkanu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da ne zna ništa o fantomskom non-paperu u kojem se zagovora podjela BiH na etničkoj osnovi i da je moguće da se to pojavilo u javnom prostoru kako bi se diskreditirao afirmativni non-paper koji je predstavila Hrvatska.

“Čuo sam i čitao o tome isto što i vi, ali nikad nisam vidio takav non-paper. Vjerojatno je to lansirano kako bi se diskreditirao naš afirmativni non-paper”, izjavio je Grlić Radman nakon sastanka šefova diplomacija država članica EU-a, na kojem je jedna od glavnih tema bila strateška rasprava o zapadnom Balkanu.

>>>EU odbacio ideju o ‘Velikoj Hrvatskoj’, ponovnom iscrtavanju granica na zapadnom Balkanu

Prije nekoliko tjedana u javnosti se pojavio tzv. non-paper, koji je pripisan Sloveniji, ali čije postojanje ili autorstvo nitko nije potvrdio i u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj osnovi.

Nema promjena granica za zapadnom Balkanu

Prije toga, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a 22. ožujka ministar Grlić Radman predstavio je hrvatski non-paper, koji su podržale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar.

U non-paperu se ističe da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je rekao da je rasprava o zapadnom Balkanu trajala dva sata i da je zadovoljan što je do nje došlo. Pisanih zaključaka neće biti jer će se rasprava nastaviti. Istaknuo je također da je hrvatski non-paper dobro primljen.

>>>‘Non-paper’ o BiH zatražio i dobio pažnju europskih ministara

“Ovo je jedan proces, rasprava će se nastaviti, a zaključke smo ostavili za kasnije”, rekao je ministar.

Ministar je rekao da su u raspravi mnogi ministri ponovili da nema promjene granica na zapadnom Balkanu i da je to neprihvatljivo.