PolitikaPreporučeno

Grlić Radman: ratni zločini, nestali i položaj manjina ključni za nastavak uzdizanja Srbije u Uniju

Gordan Grlić Radman; Foto: European Union

Srbija je u utorak u Bruxellesu otvorila pregovore u 4. klasteru koji obuhvaća četiri pregovaračka poglavlja i sada ukupno ima otvorena 22 od 35 poglavlja i to je prvo otvaranje novih poglavlja od prosinca 2019. godine.

>>>Srbija i Crna Gora ne moraju sudjelovati u novoj metodologiji pristupnih progovora: Picula  

Prema novoj metodologiji pristupnih pregovora, nema više otvaranja pojedinačnih poglavlja, nego je 35 pregovaračkih poglavlja razvrstano u šest tematskih klastera. Pregovori o svakom otvaraju se ili zatvaraju kao cjelina, nakon ispunjavanja mjerila, a ukupni napredak u pregovorima ovisi o napretku u prvom ključnom klasteru koji obuhvaća poglavlja pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost, financijski nadzor, javne nabave i statistiku. Taj klaster se prvi otvara i zadnji zatvara u pregovaračkom procesu.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

>>>Hrvatski zastupnici upozorili na ‘gubitak vjerodostojnosti’ | pristupni pregovori

“Promicanje proširenja bio je jedan od glavnih prioriteta našeg predsjedanja, a posebno nam je drago vidjeti praktičnu provedbu revidirane metodologije pregovaračkog procesa s prvim otvaranjem pregovaračkog klastera”,  Izjavio je Gašper Dovžan, državni tajnik u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, koji je predsjedao međuvladinom konferencijom.

Poticaj i obveza

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da bi otvaranje ovoga klastera trebao biti poticaj i obveza za Srbiju  da ispuni uvjete i za sljedeće klastere.

Međutim, za daljnji napredak, Srbija će morati riješiti pitanja procesuiranja ratnih zločina, pitanje nestalih i položaj manjina.

>>>‘Voldemort proširenja’: pristrani Varhelyi ‘šalje fatalne signale, favorizira Srbiju’ | Politico

“Krajnje je vrijeme da Srbija krene s procesuiranjem ratnih zločina, da započne istragu o nestalima, kojih je još 1858 i da osigura manjinska prava”, rekao je Grlić Radman.

“To su temeljna područja i to nije samo bilateralno pitanje nego je to i europska pravna stečevina. Nismo zadovoljni s položajem hrvatske zajednice u Srbiji”, dodao je ministar.

>>>14,2 miljarde eura za potporu kandidatknijama, financiranje proširenje Unije | IPA III

Srbija je formalno otvorila pristupne pregovore u siječnju 2014., prva poglavlja otvorila je u prosincu 2015. godine. Zadnja poglavlje prije današnjeg otvaranja četvrtog klastera, otvoreno je u prosincu 2019.