Biznis i ekonomija

Gruba revizija kvartalnog rasta japanskog BDP-a

Japanska ekonomija je u drugom tromjesečju rasla sporije od preliminarnog izvješća što stvara dodatni pritisak na krojače smjernica monetarne politike i snaži pozive za daljnjim monetarnim popuštanjem.

Ekonomija je u razdoblju od travnja do lipnja porasla za 1,3% na godišnjoj razini, prvi podaci su sugerirali rast od 1.8%. Revidirana brojka je u skladu s očekivanjima analitičara.

>>>Japanski ministar financija odbacio eksperimentiranje s ‘opasnom’ Modernom teorijom

Rast s prvog na drugi kvartal je također umanjen s inicijalne procjene od 0.4% na 0.3%.

“Postoji mogućnost da će rast postati negativan u kvartalu od listopada do prosinca,” komentirao je glavni ekonomist Totan Researcha, Izuru Kato. “Ako se zabrinutost oko takvog negativnog rasta produbi (u dolazećim mjesecima), Japanska središnja banka (BoJ) bi mogla razmotriti dublje negativne kamatne stope.”

U ponedjeljak objavljeni podaci otkrivaju da su investicije i kapitalna ulaganja u drugom tromjesečju porasla za samo 0.2% u odnosu na prvo što je daleko ispod preliminarnih izvješća o rastu za 1.5% i ispod očekivanja analitičara koji su predviđali povećanje od 0.7%.

>>>BOJ razmišlja o snaženju već masivne kreacije novca: zapisnik

Guverner Japanske središnje banke Haruhiko Kuroda prošlog je tjedna rekao da je produbljenje negativnih kamatnih stopa jedna od opcija koje će vijeće razmatrati na sljedećem sastanku o monetarnoj politici najavljenom za idući tjedan, navodi Reuters.