Biznis i ekonomijaPreporučeno

Guverner Kazimir: prva procjena učinka stezanja monetarne politike ‘najranije u rujnu’

Stezanje monetarne politike Europske središnje banke (ECB) možda će se morati nastaviti dulje od aktualnih očekivanja i rujan bi mogao biti prvi mjesec u kojem će upravno vijeće moći procijeniti njegov učinak na realno gospodarstvo, napisao je u svježem, u utorak objavljenom osvrtu guverner Nacionalne banke Slovačke, Peter Kažimír.

Njegovo promišljanje stiže nakon sedam uzastopnih povećanja referentnih kamatnih stopa, u ritmu bez presedana u povijesti ECB-a, čiji je cilj ohladiti izlaskom iz pandemije i ratom u Ukrajini pregrijane cijene.

>>>Kratkotrajni proizvodi u europodručju u ožujku 13.4% skuplji nego lani | Eurostat

Središnjica je nakon prošlotjednog vijećanja cijenu zaduživanja povećala za 25 baznih bodova (bps), najmanje od početka ciklusa stezanja u srpnju, te uzgred poslala jasan i nedvosmislen signal o daljnjem poskupljenju novca.

Latencija

Krojači smjernica sada motre rezultate uz konsenzus da se učinak prilagodbe monetarne politike tek treba materijalizirati u gospodarstvu.

Uobičajeno, zadrška između formalnih odluka i njihove manifestacije u gospodarskim aktivnostima traje od šest mjeseci do godinu i kusur dana.

>>>Kvartalni BDP u eurozoni anemičniji od očekivanja, Njemačka koketira s recesijom

“Temeljem današnjih podataka, mi ćemo kamatne stope morati povećavati dulje od očekivanja,” napisao je Kažimír na blogu. “Stoga je usporavanje tempa na 25 bps korak koji će nam dozvoliti da postupno idemo više kroz dulje vremena, ukoliko to bude nužno i zatraženo od dolazećih podataka.”

Aktualne projekcije ECB-a predviđaju da će inflacija u zadnjem kvartalu 2023. okopniti na ispod 3%, ali će na toj ili višim razinama ostati još gotovo dvije godine.

Banka cilja i priželjkuje rast cijena od 2% u srednjem roku.

Pregrijana jezgra

Kazimir je u osvrtu još jednom podcrtao da relativno brz rast nominalnih plaća i fiskalne politike osmišljene za ublažavanje inflatornih pritisaka priječe hlađenje cijena.

>>>Njemačka bilježi najveću inflaciju cijena hrane u povijesti praćenja podataka

Analitičari i ekonomisti u posljednjim mjesecima s nelagodom motre i važu kretanje užih mjerila inflacije iz kojih su isključene nepostojane cijene hrane i energije i/ili alkohola i duhanskih proizvoda.

Europodručje je prvo hlađenje inflatorne jezgre od siječnja 2022. godine zabilježilo u travnju, ali je ona ostala na neprihvatljivo visokim razinama.

“Razvoj temeljne inflacije, nastavak pritiska na plaće i visoke profitne marže traže budnost i potvrđuju potrebu da nastavimo naš put,” napisao je Kažimír o trendu.

>>>Temeljna inflacija nastavila žariti, ECB zabrinut zbog povratne sprege cijena i plaća

“Naša rujanska prognoza najraniji je datum za odgovor na pitanje koliko su učinkovite naše mjere i kreće li se inflacija prema cilju.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima