Biznis i ekonomijaPreporučeno

Guverner turske središnje banke dobio otkaz

Murat Cetinkaya
Murat Cetinkaya; Foto: Haber Lütfen/YouTube

Turska je u subotu najurila svog guvernere središnje banke koji je relativno dugo odolijevao diktatu monetarne politike po receptu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednički dekret je guvernera Murata Cetinkaya, na dužnosti od travnja 2016. godine, nadomjestio njegovim zamjenikom Muratom Uysalom.

Turska oporba i investitori danas, ovaj put izlišno, ponavljaju zabrinutost za neovisnost turske središnje banke.

Vlada nije ponudila obrazloženje za razrješenje i imenovanje, ali tržišta ne dvoje da je Cetinkaya izguran iz središnje banke zbog otpora smanjivanju kamatnih stopa.

>>>Erdogan ‘odlučan’ smanjiti kamatne stope u bankovnom sustavu

“Predsjednik Erdogan nije bio zadovoljan kamatnom stopom i to je nezadovoljstvo izražavao svakom prlikom. Odluka banke da stope u lipnju ostavi nepromijenjenima je kumovala problemu s Cetinkayem,” izjavio je viši dužnosnik turske vlade pod uvjetom anonimnosti za Reuters. “Erdogan je odlučan poboljšati ekonomiju i stoga je donio odluku da ukloni Cetinkaya”.

Slična gledišta su neovisno podržala ili ponovila i dva druga izvora.

Ekonomske crtice

Prema posljednjim podacima inflacija u Turskoj u lipnju je usporila na najnižu razinu u posljednjih godinu dana, na 15.5 posto što otvara put potencijalnom smanjenju stope.

Lira je od početka godine u odnosu na dolar izgubila 10% vrijednosti nakon što se prošle godine sunovratila za kriznih 30%.

SAD je Turskoj zaprijetio sankcijama zbog kupnje ruskog raketnog sustava, ako se prijetnja obistini ona će udariti liru.

>>>Turskoj prijete sankcije zbog bušenja nafte u isključivom gospodarskom pojasu Cipra

Turska oporba i investitori danas, ovaj put izlišno, ponavljaju zabrinutost za neovisnost turske središnje banke.