Politika

Hahn: sloboda izražavanja i medija ključni za pristupanje Uniji

Europska je komisija na trećim Danima medija EU-a i zapadnog Balkana koji se 12. i 13. rujna održavaju u Podgorici potvrdila potporu za nove inicijative u regiji koje su usmjerene na odgovornost medija, pismenost, upravljanje, pravnu stručnost u području slobode izražavanja te promicanje pomirenja i regionalne suradnje. EU čvrsto podupire slobodu medija i neovisno novinarstvo na zapadnom Balkanu s pomoću regionalnih programa vrijednih približno 20 milijuna eura.

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je: „Sloboda izražavanja i medija temelji su na kojima je izgrađena naša Unija, a ujedno su i ključni politički pokazatelji u postupku pristupanja EU-u. S obzirom na zabrinjavajuće događaje diljem regije, od neopravdanog političkog uplitanja do širenja dezinformacija, u fokusu ovogodišnjih dana medija jest odnos između medija i politike, čime se omogućuje utvrđivanje konkretnih akcija i prilika za poboljšanje trenutačnog stanja.

Na trećim Danima medija okupilo se približno 350 predstavnika medija, organizacija civilnog društva i donositelja politika sa zapadnog Balkana i iz EU-a. Politički predstavnici prvi su se put pridružili raspravama o ključnoj ulozi medija u postupku pristupanja čiji cilj je razvoj prijedloga i mjera usmjerenih na budućnost namijenjenih poboljšanju situacije za novinare i jačanju neovisnih medija. Dodatne informacije o potpori EU-a medijima zapadnog Balkana možete pronaći u priopćenju za medije, u informativnom članku i na internetskoj stranici događaja.