Biznis i ekonomijaPreporučeno

Hajduković upozorio na nepovoljni trenutak za usvajanje eura | VIDEO

Stjepan Radić, autor slavne izjave o guskama u magli, detalj novčanice od 200 kuna/Ilustracija

Potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković (SDP) u četvrtak je nakon razgovora s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom upozorio na za Hrvatsku nepovoljni trenutak u povijesnom odricanju monetarnog suvereniteta i usvajanja eura.

>>>HNB kreće u izradu detaljnog scenarija, pripreme za povlačenje kune i distribuciju eura

Hajduković je po konzultacijama izrazio dvojbu da će inflatorni udar, odnosno porast cijena nakon konverzije, biti oko 0,3%, koliko predviđaju Komisija i Hrvatska narodna banka (.pdf).

“Formalni kriteriji (za uvođenje eura) su više nego ispunjeni, no, mora sam izraziti sumnju jer, iako sam osobno za uvođenje eura, sumnjamo u trenutak zbog postojećih inflatornih pritisaka koje naši građani osjećaju. Bojimo se da će u ovom trenutku uvođenje eura samo doprinijeti istima,” rekao je.

Monetarni, gospodarski i geopolitički trenutak

Socijaldemokrat je svoju zabrinutost podijelio s Dombrovskisom koji je naveo da uobičajeni inflatorni udar nakon usvajanja eura prema dosadašnjim iskustvima novih članica kotira od 0,1% do 0,3 posto.

>>>29,9% građana misli da smo spremni za euro, 86,2% očekuje poskupljenja | anketa

“To je istina kada uzmemo u obzir sve izdatke koje će zahtijevati uvođenje eura poput POS-aparata, konvertiranja različitih programa … međutim, poznajući hrvatsku stvarnost taj bi inflatorni pritisak mogao biti puno veći zbog zaokruživanje cijena, preračunavanja koje će možda biti liberalno,” upozorio je Hajduković pa odvagnuo da bi s ulaskom u europodručje trebalo pričekati “barem do stabilizacije opskrbnih lanaca” i popuštanja drugih pritisaka, uključujući rat u Ukrajini i postpandemijsku potražnju koji cijene dižu u nebo širom svijeta.

Stezanje monetarne politike u europodručju da ne spominjemo.

“Mislimo da smo prilično neozbiljno shvatili to uvođenje eura u smislu informiranja javnosti, iskorjenjivanja i sprječavanja nepoštenih (trgovačkih) praksi kojih u Hrvatskoj ima dosta,” rekao je.

>>>Suverenisti upozorili na osiromašenje već siromašne nacije | referendum o euru

Dodao je da bi u prijelaznom razdoblju Hrvatsku dobro poslužile crne liste trgovaca koji krše pravila natjecanja kako bi građani mogli procijeniti novodefinirane cijene i tržišne okolnosti.

>>>Banka Izraela zaobilazi komercijalne banke u nastojanju da osnaži kreditiranje ugroženih biznisa

Podsjetio je da su za sličnim praksama prilikom usvajanja posezale i druge pridošlice u eurozonu.

“Primjerice, Slovačka vam je više od godinu dana imala prijelazni period, cijene su bile izražene u obje valute, pa se javnost učila preračunavati i ohrabrivala prijavljivati one koji ne preračunavaju cijene dobro.”

>>>Plenković: usvajanje eura donosi ‘zamjetni rast životnog standarda’

Europska komisija u srijedu je zaključila da je Hrvatska spremna za uvođenje eura s 1. siječnja 2023., čime bi se broj država članica europodručja povećati na dvadeset. Njezino gledište mora potvrditi i Europsko vijeće.

>>>‘Kakva je-takva je, naša je’: Milanović prepoznao značaj monetarnog suvereniteta u Ogulinu

Dombrovskis se u Saboru sastao s predstavnicima četiri odbora – za europske poslove, financije i državni proračun, gospodarstvo te regionalni razvoj i fondove EU-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima