PolitikaPreporučeno

Hamas: imamo dovoljno zarobljenih za razmjenu svih palestinskih zatočenika | VIDEO

Iskusniji lider Hamasa u subotu je rekao da je grupa nakon proboja izraelskih granica zarobila dovoljno izraelskih vojnika i civila za razmjenu i oslobađanje svih Palestinaca u izraelskim kaznionicama.

“Uspjeli smo ubiti i zarobiti mnoge izraelske vojnike. Borbe još traju,” rekao je Saleh al-Arouri, zamjenik šefa političkog ureda Hamasa, za Al Jazeeru.

>>>‘Izrael je u ratu’ | VIDEO

“Naši zatočenici u (izraelskim) zatvorima, njihova je sloboda na vidiku. Ono što imamo u svojim rukama će osloboditi sve naše zatvorenike. Što duže borbe budu trajale, to će biti veći broj zarobljenika,” dodao je.

Naveo je, bez detalja, da su zarobljeni i viši izraelski vojni dužnosnici. Objave u izraelskim medijima i na društvenim mrežama sugeriraju da je među njima zapovjednik Nimrod Aloni, šef Dubinskog korpusa i vojnih učilišta Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

>>>Izrael u 7 dana ubio 55 djece i 33 žene u Pojasu Gaze | VIDEO

Prema posljednjim podacima Addameera, nevladine udruge za prava zatvorenika, u izraelskim kaznionicama boravi gotovo 5.200 Palestinaca, uključujući 33 žene i 170 maloljetnika. Još je 1.200 Palestinaca u administrativnom pritvoru.

Izraelska vojska je prepoznala da su u upadu ubijeni i zarobljeni izraelski vojnici i zapovjednici, ali nije ponudila brojke.

Videozapis taoca u rukama palestinskog Al Qassama
“Izreal je u ratu”

Hamas, militantna skupina na vlasti u ugnjetavanom Pojasu Gaze, u subotu je pokrenula najveću vojnu operaciju u posljednjim desetljećima.

>>>Izraelski ministar Smotrich porekao postojanje Palestinaca | VIDEO

Iznenadni je proboj popraćen s inicijalnim salvom od 5.000 raketa. Granicu je kopnom i zrakom potom pregazilo na stotine boraca čija je infiltracija iznenadila Izraelce dok su slavili Shemini Atzeret, blagdan tijekom kojeg Židovi slave povezivanje s Bogom i čitaju zadnja poglavlja Tore.

Izrael je nakon šoka proglasio “rat” i zavjetovao odmazdu u kojoj je neposredno ubijeno 198 Palestinaca, ranjene su stotine.

Al-Arouri je rekao da gnjev Izraela neće odvratiti borbu za slobodu.

“Ovo nije (udri i bježi) operacija; mi smo započeli sveopću bitku. Očekujemo nastavak borbi i širenje bojišnice. Imamo jedan primarni cilj: našu slobodu i slobodu naših svetih mjesta”.

“Nastavit ćemo se boriti dok ne budemo nagrađeni pobjedom, slobodom i neovisnošću,” zavjetovao je.

Upitan o izraelskim pripremama za osvetnički pohod, al-Arouri je rekao da je Hamas spremna “za najgori scenarij”.

“Sada su mogući svi scenariji i mi smo spremni za (izraelsku) kopnenu invaziju.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Hamas: imamo dovoljno zarobljenih za razmjenu svih palestinskih zatočenika 07/10/2023 […]

  2. […] Hamas: imamo dovoljno zarobljenih za razmjenu svih palestinskih zatočenika | VID… 07/10/2023 […]

  3. […] Izrael je u četvrtak rekao da neće biti humanitarne milosti u rušilačkoj opsadi Gaze sve dok militantna palestinska skupina Hamas ne oslobodi sve taoce otete u penetraciji bez presedana. […]

  4. […] sve što treba” za oslobađanje svih Palestinaca u izraelskim kaznionicama, potvrđujući inicijalne proglase da će izraelski taoci služiti kao žetoni u pregovorima o oslobađanju palestinskih […]

Comments are closed.