PreporučenoTech

‘Hell yeah!!’: prvi, uspješni test Zvjezdobroda završio u spektakularnoj eksploziji | VIDEO

“SN8” prototip Zvjezdobroda SpaceX-a u srijedu je uspješni prvi testni let završio s upečatljivom eksplozijom koja pionira komercijalnih svemirskih letova i izvršnog direktora kompanije Elona Muska nije spriječila u slavodobitnom proglasu: “Mars, evo nas!”

>>>Zvjezdobrod Mk1: fotka

Visok poput šesnaesterokatnice, “Starship” se trebao vinuti do visine od 12.5 kilometara i potom kontrolirano prizemljiti. Test je uključivao za manje Falcon 9 rakete rutinski manevar prelaska iz vodoravnog u okomiti položaj za slijetanje.

>>>Nove animacije, ‘postaje za gorivo’ na putu do Marsa u osvježenoj viziji Elona Muska

Letjelica je eksplodirala u zadnjem stupnju provjere, nakon što je prevelikom brzinom udarila o platformu za slijetanje.

“Pritisak tlaka u spremniku za gorivo bio je nizak, zbog čega je brzina dodira bila (pre)velika,” napisao je neposredno nakon nezgode Musk. Dobili smo “sve podatke koje trebamo”, dodao je o usponu i manevrima u objavama na Twitteru.

SpaceX je ususret prvom letu već iskusio nekolicinu vizualno spektakularnih neuspjeha, uključujući imploziju jednog od rudimentarnih testnih prototipa tijekom punjenja s gorivom.

Završna inačica Zvjezdobroda opremljena glavnim i pomoćnim motorima bit će visoka 120.09 i široka 10 metara. Očekuje se da će brod moći ponijeti do 100 ljudi i/ili stotinu tona tereta.

>>>Musk pokazao unutrašnjost Zvjezdobroda, citirao Dylana Thomasa

Musk se u svemirskoj utrci natječe s vlasnikom i izvršnim direktorom Amazona, Jeffom Bezosom, koji je prije dva dana rekao da će njegov Blue Origin prvu ženu na Mjesec isporučiti u 2024. godini. U igri je i kompanija Dynetics, podružnica američkog inženjerskog i tehnološkog titana Leidosa.

SpaceX je prvi let Zvjezdobroda oko Mjeseca najavio za 2023. godinu.