Biznis i ekonomijaPreporučeno

HEP donio odluku o otpisu potraživanja za kupce na potresom pogođenim područjima

HEP

Skupština HEP-a u ponedjeljak je, u skladu sa zaključkom Vlade, donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima, a popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH.

U skladu sa zaključkom Vlade, Skupština HEP-a je danas donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima, a koju će operativno provesti društva HEP grupe, priopćeno je iz HEP-a.

Popis na temelju podataka Stožera civilne zaštite RH

HEP će krajnjim kupcima kategorije kućanstvo na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, čiji su objekti pretrpjeli štetu, kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020. godine, otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.

Popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH, navodi se u priopćenju.

Za navedene objekte otpisat će se potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta.

>>>Lukša Lulić i Ivo Ivančić predloženi za članove Nadzornog odbora HEP-a | zatvorena sjednica Vlade

Krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP Elektra ili HEP Opskrba otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a kupcima čiji je opskrbljivač netko drugo društvo izvan HEP grupe, neće se naplatiti dio računa koji se odnosi na naknadu za distribuciju i prijenos električne energije, ističu iz HEP-a.

I HEP Toplinarstvo će otpisati potraživanja navedenih kupaca kategorije kućanstvo za isporučenu toplinsku energiju u iznosu jedinstvenih računa, također za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine, zaključuje se u priopćenju HEP-a.

Jasne definicije

Vlada je na današnjoj sjednici zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima čiji su objekti oštećeni, oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene, te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte. HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstvo, čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi nakon sjednice Vlade najavio je kako će Stožer civilne zaštite sutra odlukom jasno definirati na koje će se jedinice lokalne samouprave na potresom pogođenim područjima odnositi zaključak o otpisu potraživanja za struju i u tim jedinicama lokalne samouprave to će vrijediti za sva kućanstva.

>>>Vlada zadužila HEP i HRT da unesrećene u potresu na tri mjeseca oslobode od računa | svibanj, 2020.

Uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, Ćorić je rekao kako se apelira i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima. U vezi toga se čuo i s čelnim ljudima tih opskrbljivača, ali kaže kako će se vidjeti što će oni odlučiti “s obzirom da je riječ o podružnicama stranih firmi”.

>>>HEP na 3 mjeseca obustavlja ovrhe i iskapčanja struje na potresom pogođenim područjima

Po podacima koje je iznio, na području cijele Sisačko-moslavačke županije rade četiri opskrbljivača električnom energijom, uključujući i HEP, a na područjima pogođenih potresom njih tri.

Comments (1)

  1. […] Medved je apelirao na druge distributere električne energije da ljude koji su na Banovini pretrpjeli potres tri mjeseca oslobode plaćanja računa za struju, kako je to učinio HEP. […]

Comments are closed.