Politika

‘Hint’ dogovora o brexitu: Varadkar

Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier dobio je pristanak 27 zemalja članica da se tijekom predstojećeg vikenda intenziviraju pregovori s Velikom Britanijom kako bi se do sastanka na vrhu EU-a sljedeći tjedan pokušao postići dogovor, neslužbeno se doznaje iz diplomatskih izvora.

Barnier je u petak razgovarao s britanskim ministrom za brexit Steveom Barclayem, a glasnogovornica Komisije taj je susret ocijenila “konstruktivnim”.

“Mislim da je moguće da se dogovorimo, da dogovorimo sporazum, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a na uređeni način i da se to postigne do kraja listopada.”

Leo Varadkar

Odmah nakon sastanka s Barclayem, Barnier je otišao na sastanak s veleposlanicima zemalja članica koji su mu dali zeleno svjetlo za intenziviranje pregovora.

Sam Barnier je nakon razgovora s Barclayem izjavio novinarima “budite strpljivi”.

“Brexit je kao penjanje na planinu. Potrebni su nam budnost, odlučnosti i strpljenje”, rekao je Barnier.

>>>Johnson ispario s presice u Luxemburgu: VIDEO

Za sada nije poznato je li London došao s još nekim prijedlogom, ali odluka da se razgovori intenziviraju ukazuje na to da ima novih elemenata o kojima će se razgovarati.

Prošli tjedan je britanski premijer Boris Johnson prvi put iznio prijedlog u pisanom obliku za rješenje najspornijeg pitanja u pregovorima – kako zamijeniti zaštitni mehanizam za izbjegavanje granice na irskom otoku. Taj je prijedlog u EU ocijenjen nedovoljnim.

“Ništa ne jamči uspjeh i vrijeme je gotovo isteklo”

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u petak da ništa ne jamči da će zadnji krug pregovora o brexitu biti uspješan te da je vrijeme za sklapanje dogovora do 31. listopada gotovo isteklo, umanjivši optimistična očekivanja nakon sastanka irskog i britanskog premijera dan prije.

“Dobio sam obećavajuće signale od irskog premijera (Lea Varadkara) da je dogovor još moguć. U ovome trenutku vode se tehnički razgovori u Bruxellesu”, rekao je Tusk novinarima u Nikoziji.

“Naravno, ništa ne jamči uspjeh i vrijeme je gotovo isteklo. Ali treba iskoristiti i najmanju šansu.”

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Irski premijer Leo Varadkar i britanski premijer Boris Johnson neočekivano su objavili da su pronašli put prema mogućem dogovoru na sastanku na sjeveru Engleske u četvrtak.

Glavni pregovarači dviju strana sastali su se u petak ujutro u Bruxellesu.

Brexit je predviđen za 31. listopada i još nije jasno pod kojim će se uvjetima dogoditi i hoće li ga uopće biti.

Tusk je ranije rekao Johnsonu da će, ako London do petka 11. listopada ne iznese provedivo rješenje, na summitu EU-a u četvrtak i petak reći da je dogovor gotovo nemoguć.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Varadkar je nakon sastanka s Johnsonom izjavio: “Mislim da je moguće da se dogovorimo, da dogovorimo sporazum, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a na uređeni način i da se to postigne do kraja listopada.”

U zajedničkoj izjavi, dvojica čelnika kazala su da mogu “vidjeti put prema mogućem dogovoru”.

Nije poznato što su se točno dogovorili.