Biznis i ekonomijaPreporučeno

HNB ponudio pesimističnu, ali malo izglednu procjenu utjecaja eura na cijene prehrambenih proizvoda

Jelena Martinović ispred Half Price trgovine; Foto: Paradigma Agency/Handout

Hrvatska narodna banka na svojem je blogu objavila procjene i promišljanja o mogućem povećanju i zaokruživanju cijena po usvajanju eura.

Osvrt naslovljen “Mogući učinci zaokruživanja cijena prehrambenih proizvoda pri uvođenju eura na inflaciju” autora Ivana Mužića i Andreje Pufnik bilježi da je dosad pri preračunavanju trenutnih atraktivnih cijena prevladala namjera da kunske cijene ostanu na privlačnim razinama

>>>Najveći profiteri, početni paket, logistika… i druge korisne informacije o usvajanju eura

Kad bi trgovci nakon preračunavanja sve cijene prehrambenih proizvoda u eurima povećali na sljedeću atraktivnu razinu, to bi povećalo cijene hrane za 2,2%, bezalkoholnih pića za 2,6% te cijene alkoholnih pića za 1,8%.

Doprinos rastu ukupne inflacije zbog zaokruživanja cijena hrane te pića u takvom pesimističnom scenariju iznosio bi oko 0,5 postotnih bodova.

>>>29,9% građana misli da smo spremni za euro, 86,2% očekuje poskupljenja | anketa

“Ipak, zbog konkurencije na tržištu, vrlo je malo vjerojatno da će svi trgovci sve cijene zaokruživati naviše, pa se može očekivati znatno manji porast cijena zbog njihova zaokruživanja na atraktivne razine u eurima u usporedbi s prikazanim pesimističnim scenarijem, na što upućuju i iskustva zemalja koje su već uvele euro. Osim toga, trenutno povišena inflacija mogla bi umanjiti potrebu za eventualnim dodatnim povećanjem cijena kako bi dostigle nove atraktivne razine, jer bi se to vrlo vjerojatno moglo postići u okviru redovitih prilagodbi cijena,” rezimirali su iz HNB-a.

Pratite nas na Google vijestima