Biznis i ekonomija

HNB povećao višak likvidnosti, najavio novu aukciju za državne vrijednosnice

Hrvatska narodna banka; Foto: Diego Delso

Hrvatska narodna banka u ponedjeljak javlja da je u redovitoj operaciji prihvatila sve zahtjeve banaka u ukupnom iznosu od 1.17 milijardi kuna.

HNB je kratkoročne tjedne aukcije s ciljem pospješivanja likvidnosti u financijskom sustavu započeo sredinom ožujka unutar svog odgovora na krizu izazvanu pandemijom novog koronavirusa.

>>>Jučer nezamislivo financiranje proračuna putem HNB-a danas postaje moguće: Marić

Kamatne stope su na posljednjoj aukciji ostale neizmijenjene, na 0.05%, dok se potražnja blago povećala s prošlotjednih 1.07 milijardi kuna. Banke su zajmove za likvidnost najviše tražile prije tri tjedna, kad su zahtjevi dosegli 1.52 milijarde kuna.

S navedenim intervencijama višak likvidnosti, odnosno količina uglavnom “mrtvog novca” kako se u slengu naziva novac u financijskom sustavu koji ostaje u financijskom sustavu i ne pokazuje interes za realnu ekonomiju, iznosi više od 40 milijardi kuna.

HNB je u ponedjeljak najavio i novu operaciju fine prilagodbe u kojoj će se ovlaštene kreditne institucije, društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (UCITS fondovi), osiguravajuća društva (uključujući i mirovinska) i stambene štedionice nadmetati za kupnju vrijednosnih papira Republike Hrvatske.

Banka je tijekom ožujka otkupila državne vrijednosnice ukupnoga nominalnog iznosa 4,29 milijardi kuna.

Pratite nas na Google vijestima