Politika

HNS najavio unutarstranačke izbore, širu raspravu o predsjedničkom sustavu  

Središnji odbor HNS-a u subotu je na sjednici potvrdio odluku Predsjedništva HNS-a o pokretanju procesa unutarstranačkih izbora već od idućeg tjedna, dok će se Izborni sabor, na kojem će HNS promijeniti vodstvo, održati između ožujka i svibnja 2020. godine, izvijestili su iz stranke.

“Politička pozicija HNS-a, kako je danas potvrdio Središnji odbor, jest da se predsjednik ili predsjednica RH ubuduće treba birati u Hrvatskom saboru,”

Ivan Vrdoljak

“Od novog vodstva očekuju se nove ideje, dodatna modernizacija i razvoj HNS-a kao najjače liberalne stranke u zemlji. Isto tako, siguran sam da će novo vodstvo nastaviti smjerom koji tu snagu i potvrđuje – ni lijevo, ni desno, samo naprijed”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić.

Politička pozicija o biranju predsjednika ili predsjednice RH

Stranka je nakon vijećanja najavila pokretanje rasprave o novom modelu biranja predsjednika ili predsjednice RH u Hrvatskom saboru.

“HNS kao liberalna stranka smatra da parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava treba dodatno jačati, nasuprot idejama koje se pojavljuju da bi trebalo jačati predsjednički sustav. To je model koji je Hrvatska davno napustila. Nakon opsežnih razgovora i analiza donijeli smo političku odluku, za koju držimo da će biti veliki demokratski iskorak za Hrvatsku – politička pozicija HNS-a, kako je danas potvrdio Središnji odbor, jest da se predsjednik ili predsjednica RH ubuduće treba birati u Hrvatskom saboru“, izjavio je šef stranke Ivan Vrdoljak na konferenciji za medije nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a.

>>>HNS ‘pružio ruku’, pozvao na okrupnjavanje liberalne scene

“HNS je danas, s tim u skladu, donio odluku da neće istaknuti kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, već će oformiti tim, koji će pokrenuti prvo širu raspravu u koju će biti uključeni i ustavni stručnjaci, a potom i pripremiti pokretanje inicijative za novim modelom biranja predsjednika ili predsjednice RH“, dodao je Vrdoljak i članove stranke pozvao da “izađu na izbore i daju podršku kandidatima po svojoj savjesti.”