Biznis i ekonomija

HOK sa zanimanjem čeka upute epidemiologa o kojima ovise troškovi poslovanja: COVID-19

Dragutin Ranogajec
Dragutin Ranogajec; Foto: Hina multimedija/YouTube

Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su istaknuli kako ih veseli odluka Vlade o popuštanju mjera, no sada ih zanimaju mjere epidemiologa koje će propisati način na koji će poslodavac zaštiti sebe, radnike i klijente, a sukladno tome i novi troškovi poslovanja za provođenje tih mjera.

“Veseli nas današnji zaključak Vlade o popuštanju mjera jer smo svi spremni i željni rada. Ono što nas sada zanima su mjere epidemiologa koje će propisati način na koji će poslodavci zaštititi sebe i svoje radnike, ali i klijente, a sukladno tome i novi troškovi poslovanja za prilagodbu i provođenje tih mjera”, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Važnim smatra i utvrđivanje pravila ponašanja građana u javnom prostoru, počevši od javnog prijevoza do boravka u poslovnim prostorima.

>>>Tko, kada, kako… popuštanje kriznih mjera u tri koraka: detalji

U HOK u izražavaju zabrinutost vezanu uz zaposlene roditelje za koje je, kako je rekao Ranogajec, upitno hoće li imati kome ostaviti svoju djecu prije treće faze popuštanja mjera, kako bi bili u mogućnosti doći na svoje radno mjesto.

>>>HUP pozdravlja popuštanje mjera, upozorava na ‘konzervativne procjene’ o 300,000 nezaposlenih

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.