Biznis i ekonomijaPreporučeno

Horvat: uz ‘kapacitet svih tehnologija’ u dvije godine moguća obnova tri tisuće kuća

Prihvate li se tipska rješenja u obnovi područja nastradalih u potresu, obuhvatnija obnova oštećenih objekata mogla bi krenuti za šest do devet mjeseci, dok se s druge strane pokreće i intenzivna izgradnja privremenog kontejnerskog smještaja, rekao je u utorak ministar graditeljstva Darko Horvat.

Horvat je to izjavio nakon sastanka na zagrebačkom Građevinskom fakultetu, na kojem su bili i predstavnici arhitektonske, građevinske i seizmološke struke, kao i građevinske operative i proizvođača građevinske opreme, a na kojem se razgovaralo o privremenom smještaju građana i trajnoj obnovi građevina oštećenih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije, kao i u mjestima u okolnim županijama.

>>>Medved o stožeru za oporavak od potresa, Milošević o crvenim iksevima – privoli za rušenje

“Odlučimo li se za tipska rješenja, tipski projekti će biti vrlo brzo gotovi, a njih su kao intelektualno vlasništvo Građevinski i Arhitektonski fakultet u Zagrebu spremni pokloniti ministarstvu. To će biti osnova, s pripadajućim troškovnicima, da bismo pokrenuli javnu nabavu. Bude li se išlo tim smjerom (…) onda smo spremni i slažem se da će za šest do devet mjeseci biti zakopana prva lopata”, izjavio je Horvat.

Podaci o procjenama oštećenja građevina nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije mogu se po njegovim riječima pratiti na portalu Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo – hcpi.hr

‘Kuća Jurkovićevih: rušiti’ – i druge novogodišnje bilješke iz potresenih područja

Trenutno je, kako je rekao, gotovo 20 tisuća objekata prijavljeno za pregled, od čega je sedam tisuća pregledano, a u četiri kategorije koje se odnose na neuporabljivost ili privremenu neuporabljivost svrstano ih je 3.049.

Klasični i montažni oblik trajnih rješenja u obnovi

Horvat je naveo da je na sastanku predstavljen model koji zagovara klasični, zidani oblik gradnje, dok je druga perspektiva izgradnje montažna, no pri čemu su konstrukcije betonske, čelično-rešetkaste i drvene. Obje varijante su trajni modeli rješenja.

Zaključak, koji je danas postignut gotovo konsenzusom, istaknuo je Horvat, jest da će se morati kombinirati sve tehnologije i sve ono što građevinari mogu staviti na raspolaganje.

Kada bi se “kapacitet svih tehnologija stavili na stol” u dvije godine bi bilo obnovljeno tri tisuće kuća, rekao je Horvat.

Intenziviranje proizvodnje kontejnera

Kada je riječ o privremenom smještaju, postoje tri hrvatska proizvođača kontejnera – Jedinstvo iz Krapine, Tehnix iz Donjeg Kraljevca i Kova iz Mraclina.

Sve što će se u obliku privremenog kontejnerskog smještaja kupovati od ta tri hrvatska proizvođača opravdani je trošak europskog Fonda solidarnosti, rekao je Horvat, te istaknuo da se pokreće intenzivna izgradnja privremenog kontejnerskog smještaja.

>>>Žinić: oko 50 tisuća stanovnika ima direktna oštećenja na kućama ili gospodarskim zgradama

Vlasnik Tehnixa Đuro Horvat izjavio je da na dnevnoj bazi isporučuju kontejnere za područje Sisačko-moslavačke županije, a idućeg tjedna će biti tako isporučeno više od 50 smještajnih kapaciteta.

Otkrio je da ta tvrtka dnevno proizvede 40 do 50 kontejnera, a da će se za pogođeno područje u prosjeku isporučivati 20 kontejnera dnevno, zbog čega će se malo i odgoditi isporuke prema inozemstvu.

Dragutin Kamenski iz tvrtke Kamgrad izjavio je da je pametnom pripremom moguće unutar hrvatske operative i hrvatskih proizvođača materijala pronaći rješenja za obnovu.

>>>Za inicijalnu sanaciju posljedica potresa odobreno 120 milijuna kuna | Vlada

Kada je u pitanju radna snaga, budući da su ukinute kvote za strane radnike Kamenski je siguran da se može pronaći dovoljan broj radnika za obnovu, no da to zasigurno u većini neće biti hrvatski radnici.

Dekan zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić istaknuo je da treba kvalitetno pripremiti procjenu troškova štete od potresa, po uzoru i na potres u Zagrebu, kada je također tu procjenu radio Građevinski fakultet i resorna komora. Ta procjena, naveo je Lakušić, bi trebala biti podloga za izradu dokumenta kojim bi se apliciralo za sredstva iz europskog Fonda solidarnosti.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj rekla je da hrvatska industrija i građevinske tvrtke u nekoliko sljedećih godina mogu revitalizirati i obnoviti potresom pogođena područja.

Uz nadu da će se obnavljati domaćim kapacitetima, Čagalj je ocijenila i da bi obnova nedavno pogođenih područja mogla biti i brža i lakša od obnove Zagreba.

Istraga nekvalitetne gradnje

S obzirom da se dosta kuća koje su u građene u vremenu poslije Domovinskog rata urušilo nakon potresa, novinari su pitali Horvata u kojem roku se može doći do imena onih koji su radili na toj obnovi, na što je ministar odgovorio da sva dokumentacija postoji u Središnjem državnom uredu za obnovu, pa tako i za pojedine projekte koji su nekvalitetno građeni.

>>>Horvat naveo smjernice obnove, zatražio odgovornost za kuće koje su ‘pale poput kula od karata’

Stoga institucije poput policije, DORH-a i USKOK-a imaju dosta kvalitetnog materijala za istražne radnje, rekao je Horvat.

S druge strane, ustvrdio je da je konstatacija da su sve takve kuće srušile paušalna i neistinita, no i kako je istina da su određeni objekti građeni nekvalitetno, za što je potrošen novac poreznih obveznika.

>>>Žinić: informacije su bile lažne, potres nije srušio niti jednu kuću obnovljenu u poraću

Ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice Damir Vanđelić izjavio je da treba ući u svaki pojedini slučaj i da ne treba generalizirati.

“No neki od slučajeva koje smo vidjeli zaista su propust projektanata, stručnog nadzora ili izvođača. To nije dopustivo, to je kažnjivo i na kraju krajeva netko će trebati to nadoknaditi”, ustvrdio je Vanđelić.