Biznis i ekonomijaPreporučeno

Hotelijeri važu neizvjesnu situaciju | COVID-19

Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel; Foto: Valamar

Hotelijeri su dodatno ograničili kapacitete, a u hotelima koji će raditi za božićne blagdane i doček nove godine sve je prilagođeno protuepidemijskim mjerama i preporukama, poručuju iz hotelijerske udruge UPUHH.

“Trenutno je teško procijeniti razinu potražnje domaćih turista za hotelima i kampovima u blagdansko vrijeme, s obzirom na zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj. Slično je i sa stranim turistima zbog ograničenja kretanja i putovanja koja su na snazi na glavnim emitivnim tržištima i režima prelaska granica”, kazao je za Hinu direktor UPUHH-a (Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) Bernard Zenzerović.

>>>Preporuke za hotele i iznajmljivače, kampove i marine: COVID-19

Kaže da unatoč tome postoji određeni interes za boravkom u hotelima za blagdane, posebno u odredištima gdje su hoteli tradicionalno otvoreni za božićne i novogodišnje blagdane.

“Važeće odluke sigurno će utjecati na broj otvorenih hotela i kampova i u idućih nekoliko tjedana. Hotelijeri su tijekom ove godine već pokazali da se odgovorno ponašaju te ni u jednom komercijalnom objektu nije bilo žarišta zaraze. Bitno je da se preporuke epidemiologa i stožera poštuju, jer ozbiljnog turističkog prometa neće biti bez značajnog poboljšanja trenutne epidemiološke situacije”, kaže Zenzerović.

Neizbježan pad prometa

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) doznaje se pak da se krajem ovog, predbožićnog tjedna, a po podacima iz sustava eVisitor, turistički promet u Hrvatskoj ostvarivao u oko 200 hotela, oko 20 kampova te u više od 1.600 objekata u domaćinstvu.

“To su objekti koji trenutno ugošćuju barem jednog turista, a prema najavama pojedini smještajni objekti planiraju raditi za blagdane, tijekom kojih se očekuje više domaćih nego stranih turista. Ipak, zbog cijele situacije promet jest i bit će smanjen u usporedbi s prethodnim godinama”, kažu iz HTZ-a.

>>>Božinović o uvjetovanju epidemioloških mjera, novogodišnjim zabavama hotelijera

Dodaju da su za blagdane turisti tražili, a neki i puno ranije rezervirali smještaj u hotelima, i većim i malim obiteljskim, kao i kuće u prirodi i apartmane, odnosno objekte koji zadovoljavaju propisane epidemiološke mjere i nude osamu, poput kuća za odmor u Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru, Lici, na Plitvicama i slično.

Dosta su se za blagdane, prema informacijama iz nekih agencija koje se bave iznajmljivanjem luksuznog privatnog smještaja, tražile i vile te kuće za odmor na udaljenijim lokacijama od gradova u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a očekuje se da će se rezervirano moći i ostvariti.