PolitikaPreporučeno

Hrstić: situacija u Istri sve povoljnija, sve je više ‘slučajnih bolesnika’ | COVID-19

Medicinska sestra nasmiješenih očiju; Foto: Vesna Harni

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić rekla je da je situacija s covidom u Istri, u kojoj je u utorak 20 novozaraženih, neusporedivo povoljnija od one prije mjesec i pol dana, te su trenutačno na Odjelu za infektologiju smještene 24 osobe, a u dvije u respiracijskom centru.

>>>Nakon dugo vremena dan bez zaraza u Istri | COVID-19

“Hospitaliziranih covid-19 pozitivnih pacijenata još ima, no u sve manje slučajeva se radi o onima koji su na bolničku skrb morali baš zbog covida. Sve je više riječ o ‘covid slučajnim’ bolesnicima, odnosno onima koji su na liječenje morali zbog neke druge patologije pa im je prilikom testiranja otkriven koronavirus” – kazala je ravnateljica bolnice.

Zasluženi odmor

Dodala je kako je sada situacija u toj ustanovi neusporedivo povoljnija u odnosu na prije mjesec i pol dana.

>>>Nonković: ‘vrlo blagi omikron eksplodirao’ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

“Tada nam situacija nije nikako davala prilike za predah, te smo normalizaciju stanja, do koje dolazi zadnjih tjedana, iskoristili kako bi dijelu ljudi omogućili odlazak na godišnji odmor koji dugo vremena nisu koristili. Zbog tih odmora nismo se još vratili u puni pogon, ali sve se polako vraća u normalu, svi odjeli rade bez posebnih restrikcija, u standardnom covid režimu, što podrazumijeva testiranje, osobna zaštitna oprema i ostale mjere na koje smo se u zadnje dvije godine već dobro navikli,” istaknula je dr. Hrstić.

Stabilna situacija

Inače, tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 347 uzorka briseva na covid-19, potvrđeno je 20 novozaraženih osoba s istarskog područja, a od jučer se oporavilo se 25 osoba.

>>>Koliko je opasan omikron? (tag)

U Općoj bolnici Pula, na liječenju je ukupno 26 pacijenata, od kojih je na Odjelu za infektologiju 24 osoba a u respiracijskom centru dvije osobe.

>>>‘Gotovo je nemoguće’ razaznati između prehlade i omikrona | COVID-19

“Među oboljelima prevladava radno aktivna populacija, a mlađih od 19 godina je tek 25 posto, što je puno manje nego ranije. Uglavnom, imamo stabilnu situaciju,” poručio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.