Biznis i ekonomijaPreporučeno

Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić i potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis; Foto: European Council

Slabljenje eura do pariteta ili ispod vrijednosti dolara Europsku središnju banku (ECB) gura u stupicu iz koje nema izlaza bez bolnih i po gospodarstvo skupih odluka, analizira Reuters.

>>>ECB zatražio pripreme, pričuve za recesiju

Dopuštanje daljnje deprecijacije vodilo bi daljnjem propinjanju inflacije koja iz mjeseca u mjesec obara povijesne rekorde, očekivanja gospodarstvenika i potrošača o kretanju cijena naviše mogla bi postati ukopana i rezultirati dugim razdobljem u kojem cijene rastu daleko više od ciljanih i priželjkivanih 2% u srednjem roku.

S druge strane, snaženje eura nije moguće bez brzog i oštrog stezanja monetarne politike, što bi izgledno pospješilo gospodarsku mizeriju u trenutku kada do jučer nezamisliva recesija u pojedinim članicama eurozone, uključujući najsnažnije europsko gospodarstvo Njemačku, postaje sve izvjesnija.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Na horizontu su nestašice plina i nastavak uistinu šokantnog propinjanja cijena energenata te posljedična malaksalost osupnutih potrošača.

“Iza krivulje”

ECB zasad umanjuje značaj kretanja na tržištu novca i podsjeća da ne može utjecati, niti ciljati tečaj. U četvrtak objavljeni zapisnik s posljednjeg, lipanjskog vijećanja, sugerira da nitko od krojača monetarnih smjernica nije bio osobito zabrinut zbog tečaja, no tržište se u međuvremenu poremetilo, a euro prvi put u dva desetljeća iskusio paritet s dolarom.

“Slabost eura snaži gledište da je ECB iza krivulje,” komentirao je rukovoditelj makro istraživanja u Natixis CIB-u, Dirk Schumacher, koristeći bejzbolski žargon čije je značenje da netko nije držao oko na putanji lopte pa promašio priliku za udarac. “S obzirom koliko je visoka inflacija, jači bi euro bio od prilične pomoći jer bi to smanjilo inflaciju,” dodao je.

>>>Paritet eura i dolara | povijesna bilješka

Euro je u realnim okvirima od početka godina oslabio za oko 10% u odmjeravanju s dolarom u trendu koji poskupljuje uvoz. Za Europljane neugodno, deprecijacija je osobito bolna na tržištu energenata i drugih roba denominiranih u dolarima.

ECB često citira studije prema kojima pad vrijednosti eura za 1% inflaciju kroz godinu podiže za 0.1%, a kroz tri godine za 0.25%.

Damned if you do and damned if you don’t

Kako bilo, banka se trenutačno nalazi negdje između čekića i nakovnja, sa suženim manevarskim prostorom – što se već zrcali u odlukama upravnog vijeća.

Dok druge vodeće zapadnjačke središnje banke monetarnu politiku stežu s više ili manje panike, ECB je naizgled osuđen na sićušne i plahe korake s primjerenim rezultatima.

Vijeće će ovog mjeseca prvi put od dužničke krize povećati referentu kamatnu stopu za bankovni sustav, ali analitičari očekuju da će naplata depozita na novac koji komercijalne banke preko noći “parkiraju” u središnjici u negativnom teritoriju ostati do rujna.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem

Izgledi i prognoze za europodručja u posljednjih su se mjesec dana, od sredine lipnja, toliko pogoršali da su tržišta već ukalkulirala usporavanje stezanja i očekuju da će se ono zaustaviti na 135 baznih bodova, ili 1.35%.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Središnje banke u Sjevernoj Americi, istovremeno su kamate povećale dvostruko više, Kanada je u srijedu iznenadila tržišta i referentnu stopu povećala za jedan postotak, što je prihvaćeno kao grom iz vedra neba i znak panike.

Vezane ruke

Divergencija u stopama investitorima nudi sve lakši izbor, prinos na novac trenutačno je značajno veći s druge strane Atlantika pa se sredstva povlače iz Europe uzgred slabeći već poljuljani euro.

>>>Analitičari očekuju kolabiranje njemačke konkurentnosti, euro najslabiji u dva desetljeća

Dakako, tu je i utjecaj rata u Ukrajini, ili radije europskog odgovora na rusku invaziju, koji prema rastućem konsenzusu analitičara, ali i pojedinih političara, više škodi Europskoj uniji nego Rusiji. Navedno je osobito uočljivo u Njemačkoj čiji je danak ratu rezultirao super raritetnim vanjskotrgovinskim deficitom, još jednim faktorom koji s vremenom slabi zajedničku europsku valutu.

“Suočenom s prijetećim rizikom od recesije – s eurom kao procikličkom valutom – ECB-u bi mogle biti vezane ruke u njegovoj sposobnosti da zaprijeti agresivnijim povećanjem stopa u obrani eura,” komentirali su u bilješci za klijente iz ING-a.

>>>Njemački intelektualci pozvali na kapitulaciju Ukrajine; veleposlanik ih ‘poslao u pakao’

Odgovor na izazove otežava i činjenica da je euro nadnacionalna valuta koja jednako ne pristaje svima, stoga su i strategije teško pomirljive, a konsenzus oko monetarnog odgovora na krizu težak za postizanje.

Potke

Reuters kao izgledne scenarije navodi agresivnije stezanje monetarne politike, uključujući za 50 baznih bodova u rujnu uz nastavak korekcija u listopadu i prosincu.

Budući da tržišta naveliko očekuju takve korake, ECB će morati doraditi i svoju komunikaciju, primjerice, usvajajući poruku američke središnje banke, Feda, koja je rekla da je zauzdavanje cijena apsolutni prioritet i po cijenu recesije.

>>>Hajduković upozorio na nepovoljni trenutak za usvajanje eura | VIDEO

Iako bi takva poruka bila pozitivna za euro, ona bi izgledno rezultirala i slabljenjem prezadužene periferije, odnosno reaktivacijom uvijek prisutne i latentne dužničke krize.

>>>ECB traži novi instrument za hrvanje sa starom dužničkom krizom

ECB će u takvim okolnostima morati nastaviti sa svojim shemama kupnje državnih obveznica kako bi ograničio cijenu zaduživanja u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj.

>>>Lagarde čestitala na ulasku u eurozonu: neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš

Sve bi navedeno moglo kulminirati upravo u, moglo bi se reći, prokletom trenutku povijesnog ulaska Hrvatske u europodručje u koje hitamo u maniri božanske komedije – nakon što je party gotov, a dionicima slijedi više nego manje teško, mučno i bolno otrežnjenje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza […]

  2. […] “Inflacija je baš poput alkoholizma. U oba slučaja, kad započnete piti ili započnete tiskati previše novca dobri učinci dolaze prvi a loši tek kasnije. Zato u oba slučaju postoji snažno iskušenje da se pretjera, da se previše pije i tiska previše novca. Kada govorimo o lijeku, situacija je obrnuta. Kad prestanete piti ili prestanete tiskati novac, prvo dolaze loši učinci, a dobri tek kasnije. Zato je tako teško ustrajati na lijeku,” rekao je Friedman u ovih dana često citiranoj mudrosti čija primjena koincidira s tragikomičnim ulaskom Hrvatske u europodručje. […]

Comments are closed.