PolitikaPreporučeno

Hrvatska među 13 članica koje se protive izmjeni Ugovora

Mladi konzultanti Konferencije o budućnosti Europe pleše u Europskom parlamentu; Foto:

Skupina od 13 država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, ne podržava prijedlog promjene Ugovora o EU-u, što je jedan od zaključaka upravo završene Konferencije o budućnosti Europe, koji su podržali francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

>>>Plenković iznio promišljanja o suverenitetu i izmjeni Ugovora, o BiH – eri kriza i izazova

“Iako ne isključujemo nijednu opciju u ovoj fazi, mi ne podržavamo nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promjene Ugovora. To bi povuklo za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadaća pronalaženja rješenja za pitanja na koja naši građani očekuju odgovore i od geopolitičkih izazova s kojima se Europa suočava”, kaže se u non-paperu 13 država članica EU-a. To su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska Slovenija i Švedska.

Države potpisnice smatraju da EU može i unutar sadašnjih ugovora uspješno upravljati krizama, što dokazuje borba protiv covida-19 i odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

“Europska unija je djelovala brzo te pronašla i primijenila zajednička i učinkovita rješenja. Već imamo Europu koja funkcionira, ne trebamo žuriti u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate”, kaže se u non-paperu.

U non-paperu se kritizira Europski parlament, iako ga se izrijekom ne spominje, za instrumentaliziranje Konferencije o budućnosti Europe, za svoje institucionalne interese.

>>>Nasumično odabrana mladež komentira ‘pomalo dosadnu, sporu’ raspru o budućnosti Unije

“Ideje koje su građani iznijeli na Konferenciji trebaju govoriti same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pozornost. Ne bi trebale biti instrumentalizirane kako bi služile za posebne institucionalne interese”, kaže se u tekstu.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comment here