Biznis i ekonomijaPreporučeno

Hrvatska među 5 zemalja koje najmanje profitiraju od jedinstvenog tržišta EU-a: Bertelsmann

Njemački građani financijski najviše profitiraju od Europske unije, proizlazi iz studije zaklade Bertelsmann objavljene u srijedu, pa je građanima Njemačke godišnje na raspolaganju 1046 eura više nego što bi imali da zemlja nije u članstvu EU.

Hrvatska spada među one zemlje Europske unije u kojima je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, među najnižima.

Prema istoj studiji, BDP po glavi stanovnika je u Hrvatskoj oko 380 eura godišnje viši od onog kojeg bi imala bez članstva u EU, što je znatno manje od prosjeka, odnosno na začelju EU.

“Građanima Njemačke zahvaljujući Europskoj uniji godišnje na raspolaganju stoji 1046 eura više nego što bi imali da EU ne postoji. Zajedničko tržište je najjači inicijator našeg gospodarstva”, istaknuo je član uprave zaklade Bertelsmann Aaart de Geus.

Građani ostalih zemalja Europske unije u prosjeku godišnje od zajedničkog tržišta profitiraju 840 eura godišnje po glavi stanovnika.

Hrvatska spada među one zemlje Europske unije u kojima je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, među najnižima. Za kontinentalnu Hrvatsku on godišnje iznosi 390 eura više, a za jadransku 369 eura.

“Ne profitiraju svi jednako od zajedničkog tržišta, ali profitiraju svi”, rekao je De Geus na predstavljanju studije u zapadnonjemačkom Guetersloheu, gdje se nalazi sjedište zaklade Bertelsmanna.

Od zajedničkog tržišta izraženije profitiraju regije s jakim srednjim poduzetništvom.

>>>Komisija: BDP članica iz ‘velikog proširenja’ u 15 godina narastao 84 posto

Zanimljivo je da od Europske unije najviše profitira Švicarska s 2914 eura BDP-a više po glavi stanovnika. Ova zemlja nije članica Europske unije, ali je bilateralnim ugovorima praktički članica zajedničkog tržišta.

Od gradova najviše profitiraju Zuerich i London.

„Što je u nekoj regiji jača industrija i posebice grane koje su orijentirane prema izvozu, to je izraženiji profit od zajedničkog tržišta“, objašnjava jedan od autora studije Dominic Ponattu.

Isto tako od zajedničkog tržišta izraženije profitiraju regije s jakim srednjim poduzetništvom.