Politika

Hrvatska mladež deklarirala ključne probleme | Europska godina mladih

Foto: Tomislav Bušljeta/Handout via UPRH

Mladi iz Hrvatske izradili su prijedloge rješenja za ključne probleme koji ih muče poput stambene politike i obrazovanja, rekao je u ponedjeljak hrvatski europarlamentarac iz redova socijalista Predrag Fred Matić na predstavljanju brošure “Budućnost Europe: Europska godina mladih”.

>>>Sa zaključcima najveće demokratske farse u povijesti Unije upoznato 4% Hrvata

Brošura je izrađena u sklopu projekta koji se odvijao tijekom 2022. godine u suradnji s 10 srednjih škola iz Hrvatske i pet škola iz Njemačke.

“Moja je iskrena želja bila da provedbom ovog projekta mladima uistinu damo glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji”, kazao je Matić, dodavši da je riječ o projektu koji je “jedinstven u cijeloj Europi”.

>>>Poziv na izmjenu Ugovora, performans vizionarske mladeži: veliko finale COFOE

Mladi su kao ključne probleme, među ostalim, prepoznali pitanja stambene politike za mlade, obrazovnog sustava i političke participacije mladih.

Gubitak perspektive

U svojim su lokalnim zajednicama pokušali dobiti uvid u probleme s kojima se njihovi vršnjaci susreću, poput nedostatnih prostora za mlade, loše željezničke infrastrukture i visoke cijene najamnina, stoji u Matićevom priopćenju.

“Mladi čovjek bez stana gubi perspektivu. Bez riješenog stambenog pitanja i financija, mladi ljudi ostaju živjeti s roditeljima, teže se odlučuju na osnivanje obitelji i djecu”, napisala je u publikaciji radna skupina Srednje škole Krk, koja kao glavni problem vidi “neefikasnost države i nepovjerenje mladih u državne institucije”.

>>>Europski građani traže europski minimalac, socijalnu pravdu | COFOE

Projektni tim Srednje škole Petrinja, čija je tema bila političko sudjelovanje mladih, predložio je u brošuri organiziranje radionica o politici prije glasovanja “kako bi mladi dobro upoznali strukturu i oblike vlasti”.

Marko Šeper, učenik Gimnazije Vukovar i sudionik projekta, nada se da će se barem dio ideja iz publikacije ostvariti.

“Konačno smo dobili priliku da naše ideje budu u prvom planu, a ne da uvijek slušamo o tome što drugi misle da mi želimo ili trebamo”, rekao je Šeper.

Učenica Srednje škole Petrinja i sudionica projekta Nika Vujasić također želi da se neke od ideja ostvare i da se hrvatska i europska javnost zainteresiraju za ovaj projekt.

>>>Nasumično odabrana mladež komentira ‘pomalo dosadnu, sporu’ raspru o budućnosti Unije

“Ponosni smo na sve što smo napravili tijekom projekta, posebice što smo dobile priliku vidjeti kako to sve funkcionira na europskoj razini i posjetili Strasbourg”, kazala je Vujasić.

Participacija

Publikaciju su učenici i učenice u ponedjeljak predstavili i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, a zastupnik Matić obvezao se dostaviti je na “sve relevantne adrese u Hrvatskoj i Europi”.

Cilj projekta “Budućnost Europe: Europska godina mladih” koji je Matić provodio od početka 2022.godine jest mladima iz Hrvatske dati glas na nacionalnoj i europskoj razini i uključiti ih u proces donošenja odluka.

>>>Velike riječi otvorile iluzornu predstavu o građanskoj participaciji, izravnoj demokraciji

Završna konferencija projekta održala se od 23.-25. rujna 2022. u Novigradu, a na njoj je sudjelovalo 20 učenika i učenica iz 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske, 10 profesorica mentorica i nacionalni i europski stručnjaci iz područja politika za mlade.

Pratite nas na Google vijestima