PolitikaPreporučeno

Hrvatska nastavlja s upotrebom kancerogenog glifosata: ministrica

Marija Vučković; Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u nedjelju da će Hrvatska nastaviti s upotrebom glifosata, aktivnog sastojka u herbicidima koji prema konsenzusu sudskih presuda u Americi izaziva rak.

“No, zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivednika i trenutačno zabranimo glifosat,”

Marija Vučković

Ministrica je nastavak upotrebe opravdala prijepornim istraživanjem Europske agencije za sigurnost hrane koje je Europska komisija naručila i objavila nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) glifosat klasificirala kao kancerogen u 2015. godini.

>>>Broj tužbi protiv Bayera zbog glifosata skočio na 42,700

Daleko od očiju snene hrvatske javnosti Europska komisija trpi snažnu kritiku zbog inzistiranja i nametanja upotrebe glifosata protivno željama građana i njihovih zastupnika. Primjerice, lokalne vlasti su lani zabranile glifosat u regiji Bruxelles, citirajući izostanak znanstvenog konsenzusa i brigu za zdravlje ljudi. Vlasti su argumentirale da je mjera nužna iz predostrožnosti.

Komisija je u nadnacionalnoj maniri i moralnom propadanju zabranila zabranu i odbacila argument predostrožnosti potvrđujući povijesnu sklonost da profit stavi ispred (zdravlja) ljudi, što će pojasniti i zbog čega će odgovarati na Sudu Europske unije.

>>>Austrijski parlament usvojio totalnu zabranu glifosata

Vučković je prema pisanju Hine također odbacila argument predostrožnosti. Ona je prepoznala izostanak konsenzusa i navela da će Hrvatska nastaviti sudjelovati u “kancerogenim raspravama” ili, ako se ukaže potreba, naručiti dodatna znanstvena istraživanja. “No, zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivednika i trenutačno zabranimo glifosat,” rekla je prema citatu Hine.

Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

>>>U Francuskoj istraga dosjea novinara i zakonodavaca podobnih i pogodnih za utjecaj: Bayer/Monsanto

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

Grabancijaš će, do promijene konsenzusa, u svom izvještavanju prepoznati odluke američkih sudova i glifosat klasificirati kao kancerogen.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima