Biznis i ekonomija

Hrvatska podržala najsiromašnije nacije, Inicijativu za odgodu otplate duga | MVEP

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju MVEP-a Zdenko Lucić sudjelovao je u ponedjeljak na neformalnom sastanku ministara EU-a za razvoj, koji je održan u obliku video konferencije.

>>>MMF upozorio na ‘dužničke krize velikih razmjera’

Na sastanku, koji je vodio potpredsjednik i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, uz nazočnost europskih ministara i državnih tajnika, sudjelovali su povjerenici Europske komisije za međunarodna partnerstva i gospodarstvo te predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke.

Jedna od tema sastanka bilo je olakšanje otplate duga u procesu oporavka od krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Visoka zaduženost i posljedično neodrživost duga predstavljaju izazov za partnerske zemlje Europske unije, među kojima je i veliki broj najsiromašnijih zemalja svijeta. U tom kontekstu, pružena je potpora “Inicijativi za odgodu otplate duga” (DSSI) i “Zajedničkom okviru za restrukturiranje duga izvan DSSI” koje su dogovorili skupina G20, Pariški klub, MMF i Svjetska banka.

Podrška Hrvatske

Državni tajnik Lucić iskazao je podršku Republike Hrvatske zajedničkim globalnim naporima u pružanju pomoći najsiromašnijim zemljama u prevladavanju zdravstvenih, socijalnih i gospodarskih izazova izazvanih koronavirusom. “Krizu trebamo promatrati kao priliku za jačanje otpornosti gospodarstava putem digitalizacije i tranzicije na nove i zelene tehnologije, što će biti poticaj za investicije i održivi gospodarski razvoj. Hrvatska posebno važnim smatra najavu Inicijativa Tima Europa (TEI) koje će dodatno ojačati strateški okvir za pomoć u oporavku i dugoročnom razvoju partnerskih zemalja EU-a,” rekao je naš predstavnik.

>>>Produljenje moratorija na dug nedovoljno za pomoć posrnulim suverenima | Georgieva

Ministri i državni tajnici izviješteni su i o tijeku pregovora EU-a sa 79 država Afrike, Kariba i Pacifika (AKP) oko novog partnerskog sporazuma koji bi zamijenio postojeći Sporazum iz Cotonoua, kao i o pregovorima o Uredbi za uspostavljanje Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju. Također su se osvrnuli na situaciju u Tanzaniji koja je značajna primateljica razvojne pomoći EU-a. Na sastanku je najavljen “Akcijski plan za ravnopravnost spolova EU-a III” (GAP III), koji predstavlja višegodišnji strukturirani okvir za vanjskopolitičko i razvojno djelovanje EU-a u pogledu ravnopravnosti spolova, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.