PolitikaPreporučeno

Hrvatska se još uvijek ‘prilagođava’ potrebi praćenja novih sojeva koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak kako vjeruje da će epidemiološka situacija u Hrvatskoj biti i dalje stabilna te da ćemo moći dalje polako popuštati protuepidemijske mjere.

Poručio je Beroš za RTL Direkt upitan hoće li se 15. veljače doći do revizije određenih protuepidemijskih mjera. Istaknuo je, međutim, da se s popuštanjem treba ići oprezno i iznimno promišljeno.

>>>Božinović: nema previše uporišta za strategiju velikog popuštanja | COVID-19

Komentirao je i raširenost britanskog soja virusa, istaknuvši da u Hrvatskoj još uvijek nema kliničkih parametara koji bi ukazali na tranziciju tog soja, odnosno da zdravstvene vlasti nisu preaktivne u traženju novih sojeva, identificiranju i izoliranju prijetnji.

“Nema jasnih podataka da u Hrvatskoj postoji tako neko žarište u kojem bi se infekcija brže širila i tako indirektno ukazala na prisutnost novih varijanti. No, to jedino možemo doznati sekvenciranjem i upravo se prilagođavamo potrebi tog sekvenciranja”, istaknuo je.

>>>Uobičajenih ? testova otkrilo 25 zaraza u Sisačko-moslavačkoj županiji: COVID-19 | 3. veljače

Dodao je i da će Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za Hrvatsku i sve ostale europske zemlje osigurati sekvenciranje za 200 uzoraka virusa tjedno, no da kliničkih parametara o prisutnosti britanskog soja koronavirusa B117, u Hrvatskoj još nema.

>>>‘Britanska mutacija’ koronavirusa 30 do 40 posto smrtonosnija od izvorne | premijer

Postojanje britanskog soja koronavirusa javno je potvrđeno sredinom prosinca, iako ne iznenađuje, neugodno je čuti da zdravstvene vlasti Republike Hrvatske otad nisu učinile ništa kako bi omogućile detekciju i nadzor te i drugih varijanti čija je zajednička značajka ojačana sposobnost proboja u stanice i izazivanje zabrinutosti.

Grabancijaš/Hina