Biznis i ekonomija

Hrvatska turistička kartica i Tjedan odmora vrijedan te očekivanja za turističku 2020.: TPV HGK

Franco Palma; Foto: HGK

Na proširenoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća održanoj 12. veljače u HGK predstavljeni su projekti  Hrvatska turistička kartica i Tjedan odmora vrijedan te očekivanja za turističku 2020. godinu. Raspravljalo se o stanju u sektoru, izazovima i prilikama, a zajednička poruka članova Turističkog poslovnog vijeća nakon sjednice bila je da gosti trebaju dobiti vrijednost za uloženi novac odnosno da je ključ uspješnosti hrvatskoga turizma držati razinu kvalitete, ali uz adekvatne i prihvatljive cijene.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je kako je HGK zaprimila već niz upita za nove projekte, a posebno od kontinentalnih turističkih djelatnika. I predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Franco Palma smatra kako postoji dobar potencijal za ostvarenje dobrih rezultata ova dva turistička projekta. “Akcije koje se događaju pojavljuju se u prostoru koji je nama u turističkom sektoru interesantan jer nam je slobodan. Uz višestruke benifite i sami turistički djelatnici mogu u njemu očekivati prostor za zaradu”, smatra Palma.

“U 2020. cilj je zadržati ostvarenu tržišnu poziciju na emitivnim tržištima te se očekuje ponavljanje turističkog rezultata iz protekle godine odnosno blagi rast turističkog prometa do 3%,”

Kristjan Staničić

„Hrvatska turistička kartica“ nova je mjera za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj“, istaknuo je pomoćnik ministra turizma Robert Pende, kojom se omogućuje zaposlenicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada što je već propisano Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. godine. Tim propisom uvedena je novina da se porez na dohodak ne plaća i na naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru zaposlenika do iznosa 2.500,00 kuna godišnje. Cilj je, naglasio je Pende, poticati domaću ugostiteljsku turističku potrošnju, povećanje udjela domaćih turista, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa.

>>>Usvojen je program poticanja potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu: Cro kartica

Osim toga, Ministarstvo turizma u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom prvi put će provesti akciju Tjedan odmora vrijedan od 10. do 19. travnja ove godine. Riječ je o projektu kojim se također potiče domaće goste na turistička kretanja pri čemu će ponuda turističkih usluga uključenih partnera biti upola jeftinija. Kroz navedenu akciju će svi građani Hrvatske imati priliku upoznati i posjetiti različite dijelove naše zemlje uz povoljnije cijene za brojne turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Kovačević se također osvrnuo i na važnost Zakona o turističkom zemljištu kao jednom od strateških turističkih zakona koji je posebno povezan i s investicijama. „Iz tog razloga organizirat ćemo raspravu prije drugog čitanja ovog zakona u Saboru kako bi pojasnili svoja stjališta i pretvorili ih u amandmane koje bismo uputili u Sabor”, istaknuo je Kovačević dodavši kako nastavljaju s praksom održavanja tematskih sjednica kako bi gospodarstvenici iz realnog sektora izravno ministarstvima i institucijama postavljali pitanja prije donošenja novih zakonodavnih rješenja.

Što se tiče turističkih rezultata, na sjednici je rečeno kako je prošla godina zabilježila rast u svim kategorijama. U usporedbi s  2018. godinom rast turističkog  prometa broji se  u 20,7 milijuna dolazaka (+4,9%) i 108,6 milijuna noćenja (+2,4%).  „U 2020. cilj je zadržati ostvarenu tržišnu poziciju na emitivnim tržištima te se očekuje ponavljanje turističkog rezultata iz protekle godine odnosno blagi rast turističkog prometa do 3%, rekao je  direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a posebno je istaknuo kako vjeruje da je Hrvatska, od gotovo 21 milijun turista, sposobna zaraditi više nego do sada.

>>>Cappelli i Staničić rezimirali rekordnu turističku 2019.: prezentacija

Razdoblje early bukinga je pri kraju i prve informacije o prodaji govore o dobroj poziciji Hrvatske na turističkom tržištu. Interes za Hrvatskom je na visokoj razini. „U Njemačkoj očekujemo rast tržišta u rasponu do 3%, dok u ovom trenutku za razliku od istog razdoblja lani buking nije usporen“, pojasnio je Staničić. Pozitivni trendovi očekuju se i na austrijskom tržištu, a očekuje se i pozitivan utjecaj na rast prometa od uvođenja novih zračnih linija (Ryanair/Laudamotion i Austrian Airlines). Naime, prema najavama u ljetnom rasporedu letenja Hrvatska će biti povezana s emitivnim tržištima s više od 50 novih linija.

Osvrnuo se i na aktualnu situaciju s korona virusom i rekao da je zabilježen pad  gostiju iz Kine kao posljedica širenja virusa. “I Talijani bilježe smanjenje gostiju iz Kine, posebice jer imaju izravne veze letovima prema primjerice Milanu i Rimu. No tržište se stoga okreće drugim dijelovima Europe. Pratit ćemo situaciju na Kineskom ržištu i reagirati prema potrebama”, ocijenio je  Staničić.