PolitikaPreporučeno

Hrvatski europarlamentarci ušli u 8 od 20 odbora

black and white chessboard
Ilustracija: O12

Pod predsjedanjem novog predsjednika Europskog parlamenta (EP) Davida Sassolija, zastupnici su u srijedu poslijepodne izabrali i 14 potpredsjednika, većinom iz redova socijaldemokrata i pučana.

Na popisu kandidata koji je primio predsjednik Sassoli našlo se 17 imena, a zastupnici su morali zaokružiti najmanje njih osam i najviše 14.

Za potpredsjednike su u prvom krugu, po broju glasova, izabrani Mairead  McGuinness (EPP, Irska), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal), Rainer Wieland (EPP, Njemačka). Katarina Barley (S&D,Njemačka), Othmar  Karas (EPP, Austrija), Ewa Bożena  Kopacz (EPP, Poljska), Klara Dobrev (S&D, Mađarska), Dita Charanzova (Obnovimo Europu, Češka), Nicola Beer (Obnovimo Europu, Njemačka),  Lívia  Jaroka (EPP, Mađarska) i Heidi Hautala (Zeleni/EFA, Finska).

Dužnost potpredsjednika je predsjedati plenarnim sjednicama u odsutnosti predsjednika, mogu predstavljati Parlament na vanjskim događanjima i vršiti dužnosti koje im odredi predsjednik.

Najviše glasova osvojila je McGuinness, sa 618 glasova.

U drugom krugu su izabrani Marcel Kolaja (Zeleni, Češka) i Dimitrios Papadimoulis (Ujedinjena ljevica, Grčka), dok je nezavisni kandidat Fabio Massimo Castaldo iz Italije izabran relativnom većinom u trećem krugu.

Za potpredsjednike su glasala 702 zastupnika, a broj važećih glasova bio je 661, s 41 nevažećim glasačkim listićem. Kandidati su trebali osvojiti najmanje 331 zastupnički glas.

U četvrtak će zastupnici izabrati pet kvestora odgovornih za administrativna i financijska pitanja koja se izravno odnose na zastupnike.

Predsjednik, 14 potpredsjednika i 5 kvestora  zajedno čine Predsjedništvo institucije i izabrani su na mandat od dvije i pol godine.

Novi predsjednik Sassoli je u prethodnom, osmom sazivu Europskog parlamenta, bio jedan od potpredsjednika primarno zadužen za proračun.

Također je bio potpredsjednik radne skupine za zgrade, promet i zeleni Parlament, zamjenik predsjednika za politiku susjedstva (Jug/EUROMED/Bliski istok) te član ad hoc radne skupine za provedbu mjera i politika povezanih s pitanjem sigurnosti.

Europski parlament utvrdio sastave odbora

Europski parlament je u srijedu navečer odredio i veličinu 20 odbora, dva pododbora te njihov sastave.

Hrvatski europarlamentarci najzastupljeniji su u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) koji ima 71 člana. Punopravne članice tog odbora su Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP) te Tonino Picula (SDP/S&D).

>>>Počela je šljaka naših novih i starih zastupnika u EP-u

U Odboru za proračun (41 član) su Karlo Ressler (HDZ/EPP) i nezavisni Mislav Kolakušić. Kolakušić je i član Odbora za pravna pitanja (JURI) u kojem je 25 zastupnika.

Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni zastupnik iz Živog zida, član je Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji ima 76 punopravnih članova.

Biljana Borzan (SDP/S&D) i Tomislav Sokol (HDZ/EPP) članovi su Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) koji ima 45 članova.

Punopravni član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) je Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu). Odbor ima 72 člana.

Ruži Tomašić (HKS/ECR)  u Odboru za ribarstvo  (PECH) koji ima 28 članova pridružio se Predrag Fred Matić (SDP/S&D). Matić je postao i punopravni član Odbora za kulturu i obrazovanje, (CULT) s 31 članom.

>>>Borzan kontrapunkt Šuici na mjestu potpredsjednice zastupničkog kluba

Zastupnici u Europskom parlamentu su također i zamjenski članovi odbora u Europskom parlamentu.

Zamjenski članovi glasuju u odsutnosti punopravnih članova a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.

Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP-a srazmjerno broju zastupnika u parlamentu. Klubovi zastupnika još nisu dali popise svojih zamjenskih članova u odborima.

Predsjednici odbora i pododbora bit će izabrani na konstituirajućim sjednicama tih tijela.