PreporučenoTech

Huawei lansirao najbrži svjetski klaster za umjetnu inteligenciju – Atlas 9000

Na konferenciji Huawei Connect 2019., Huawei je lansirao Atlas 9000, najbrži svjetski klaster za umjetnu inteligenciju (AI – Artificial intelligence) koji će služiti za različita testiranja, znanstvena istraživanja i komercijalne inovacije. Moćni Atlas 9000 kombinira snagu nekoliko tisuća Huaweijevih Ascend procesora za umjetnu inteligenciju čime će sve mogućnosti tehnologije umjetne inteligencije dodatno približiti znanstvenoj i poslovnoj zajednici.

„Budućnost računalne industrije u velikom je tržištu čija vrijednost nadmašuje dva bilijuna američkih dolara“, izjavio je Ken Hu, zamjenik predsjednika Huaweija dodavši kako će kompanija nastaviti sa znatnim ulaganjima u ovom području.

Huawei procjenjuje da će u narednih 5 godina na računarstvo pogonjeno umjetnom inteligencijom otpadati više od 80 % ukupne računalne snage koja se koristi širom svijeta.

Kako bi Huawei pronašao svoje mjesto na tržištu, strategija kompanije fokusirat će se na četiri ključna područja:

  • Inovacije u arhitekturi – Prošle godine Huawei je lansirao Da Vinci inovativnu arhitekturu procesora dizajniranu kako bi omogućila stalnu i obilnu ponudu računalne snage.
  • Ulaganje u procesore različitih zadataka – Huawei ima upotpunjenu liniju procesora: Kunpeng procesore za računarstvo opće namjene, Ascend procesore za umjetnu inteligenciju, Kirin procesore za pametne uređaje i Honghu procesore za pametne ekrane.
  • Jasne poslovne okvire – Huawei neće izravno prodavati svoje procesore. Umjesto toga, on će ih pružati klijentima u obliku usluga u oblaku, a svojim partnerima u obliku komponenti, prioritizirajući podršku integriranim rješenjima.
  • Izgradnja otvorenog ekosustava – U narednih pet godina, Huawei će uložiti još 1,5 milijardi američkih dolara u svoj razvojni program. Cilj je okupiti pet milijuna programera i omogućiti im da sudjeluju u razvoju nove generacije inteligentnih aplikacija i rješenja.

O Atlasu 900 – najbržem svjetskom klasteru za umjetnu inteligenciju

Atlas 900 treba samo 59,8 sekundi za podučavanje ResNet-50, što predstavlja zlatni standard za mjerenje performansi kad je umjetna inteligencija u pitanju. Inače, radi se o rezultatu koji je za 10 sekundi brži od prethodnog svjetskog rekorda.

Atlas 900 donijet će nove mogućnosti na različitim područjima znanstvenih istraživanja i poslovnih inovacija – od astronomije, prognoziranja vremena i autonomne vožnje do geoloških istraživanja. Huawei koristi Atlas 900 u svom Huawei Cloudu koji je dostupan korisnicima diljem svijeta. Huawei omogućuje vrlo povoljan pristup Huawei Cloudu sveučilištima i znanstvenim istraživačkim institutima širom svijeta.

>>>‘Power overwhelming’ Kirina 990 5G

„Dio smo ere promjena i istraživanja. Radimo zajedno i iskoristimo ovu povijesnu priliku za izgradnju sretnije budućnosti“, kazao je Kevin Hu.

Moćni Atlas 9000 kombinira snagu tisuća Huaweijevih Ascend procesora za umjetnu inteligenciju čime će sve mogućnosti te tehnologije dodatno približiti znanstvenoj i poslovnoj zajednici.

(Huawei/404)