Biznis i ekonomijaPreporučeno

HUB traži povjerenje, oštro osuđuje ‘eventualno nedopušteno ponašanje’ RBA

Hrvatska udruga banaka u utorak reagira na “RBA aferu” iniciranu objavom dokumenta na portalu Index koji otkriva da je Raiffeisen banka (RBA) tražila agenciju za odnose s javnošću sa svrhom “pritiska na Ustavni sud i druge hrvatske sudove.”

Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola u ponedjeljak je ocijenio da bi Hrvatska narodna banka (HNB) trebala provesti nadzora RBA i oduzeti dozvolu ukoliko se dokaže pokušaj utjecaja n pravosuđe.

>>>Presuda Europskog suda pravde o švicarcima ‘otvorena za interpretaciju’

“Imamo dokaz kako pojedine banke u Hrvatskoj posluju i – kad im klima ne ide u prilog – spremne su utjecati na pravosuđe,” rekao je prema citatu Hine.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je nakon upoznavanja sa sadržajem oglasa rekao da je “neugodno iznenađen” i da će “ispitati o čemu se radi”.

Afera je danas izazvala i tiskovnu konferenciju s temom “Pokušaj ilegalnog pritiska RBA banke na hrvatske sudove” u organizaciji zastupnika Gorana Aleksića.

HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a.

HUB

Reakciju HUB-a na posljednje događaje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska udruga banaka izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. Kako o ovom događaju za sada imamo saznanja jedino iz medija, HUB ne može komentirati detaljnije cijeli slučaj.

HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a.

Hrvatska udruga banaka već niz godina nastoji objektivno informirati javnost o važnim pitanjima bankarstva i financijske industrije u Hrvatskoj, posebice financijske pismenosti, potrošačkih prava, perspektiva monetarne unije i drugih važnih tema. Slučaj „švicarski franak“ je kompleksan i nije se razvijao jednako kao u drugim zemljama u kojima se pojavila ova problematika.

Svaka članica Hrvatske udruge banaka ima svoju politiku poslovanja te shodno tome i politiku odnosa s javnošću, a svako djelovanje koje eventualno ne bi bilo u skladu s pravnim i etičkim normama našeg društva, HUB i njezine članice najoštrije osuđuju.

>>>‘Lex franak’ predviđa povrat svih preplaćenih kredita, HUB poziva na ‘poštivanje vladavine prava’

Naposljetku, sa sigurnošću možemo potvrditi kako su sve komunikacijske aktivnosti koje je HUB poduzimao i koje će poduzimati, legitimne te imaju za cilj objektivno informiranje o ovoj kompleksnoj i za hrvatsku javnost i ekonomiju u cjelini, iznimno važnoj temi,” piše HUB.