Biznis i ekonomijaPreporučeno

HUP poziva na poticanje i čuvanje lokalne javne potrošnje o kojoj ovise mnoga poduzeća

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je  putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost. Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“.

>>>Manje proračunskog novca za HZMO, HZZ, HZZO… zabrana zapošljavanja: Vlada

„Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju“, izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Važnije je nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati ekonomsku aktivnost te nastaviti s javnom nabavom kao jednim od pokretača gospodarstva.

Izjave čelnika regionalnih ureda Hrvatske udruge poslodavaca:

Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-Regionalnog ureda Split: „U ovim izvanrednim uvjetima, koje u gospodarskom smislu možemo usporediti s ratnim, svatko mora dati svoj maksimalni doprinos. Lokalna uprava i samouprava, županije i gradovi moraju gospodarstvu staviti na raspolaganje sve svoje resurse, a mnoge od njih su već ponudile olakšice za komunalne doprinose, smanjivanje iznosa za koncesije i slično, što svakako pozdravljamo.  Međutim, to još nije dovoljno. Naša je zamolba da županije i gradovi zauzmu ovakav smjer prema lokalnim poduzetnicima koji ih financiraju. Držim da je to win-win odnos u kojem se poduzetniku stvara pretpostavka za očuvanje radnih mjesta i nastavka poslovnih aktivnosti, a lokalna zajednica dobiva promptnu uslugu, uz sve pozitivne efekte poslovnih aktivnosti unutar svoje zajednice.“

>>>Plenković naložio maksimalne mjere štednje, prvi ‘ozbiljni i veliki’ rezovi s plaćom u svibnju

Dr. sc. Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP- Regionalnog ureda Osijek: „Koliko god do sada lokalna samouprava isticala da brine o lokalnim poduzetnicima, sada trenutak da pokaže, odnosno, donose mjere za spas lokalnog gospodarstva, posljedično radnih mjesta. Iako imamo dobrih primjera, poput javnog poziva Grada Osijeka za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2020., ovim putem pozivamo i sve druge lokalne sredine da donesu mjere koje će pridonijeti spasu radnih mjesta“

>>>Živi zid podsjeća da mjere štednje ‘uvijek i svuda’ produbljuju i produljuju krizu

Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda Varaždin: „Većina jedinica regionalne i lokalne samouprave, su ovisno o svojim mogućnostima usmjerile određena rasterećenja prema gospodarstvu kako bi doprinijeli ublažavanju kriznog stanja. Pozdravljajući takve odluke poduzetnici i poslodavci ističu da ne žele živjeti na subvencijama i potporama, već traže da se im se ustupe ona rasterećenja koja će stvoriti uvjete i okruženje pod kojima mogu nastaviti svoje poslovnih aktivnosti iz kojih mogu samostalno podmiriti sve obveze, pa tako i sva potrebita javna davanja i plaće prema radnicima. Stoga apeliramo da regionalne i lokalne zajednice pomno propitaju sve svoje potencijale, mogućnosti i granice unutra kojih mogu pružati daljnju podršku kako bi maksimalno rasteretili sve poslovne subjekte bez kojih neće biti oporavka u zajednicama. Kriza se može prevladati jedino u uskoj sinergiji i uvažavanju i pružanju podrške onima kojima je ista neophodna i jačanju onih koji mogu i trebaju iznjedriti oporavak.”

>>>Marić rezimirao aktualno stanje državnih financija, najavio koordiniranu potragu za novcem

Nenad Seifert, direktor HUP-Regionalnog ureda Rijeka: „Pozdravljamo poteze koje su poduzele pojedine jedinice lokalne uprave i samouprave  usmjerene na pomoć tvrtkama u ublažavanju kriznog udara. Grad Rijeka je među prvima donio odluku kojom se zakupnike gradskih poslovnih prostora kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti oslobađa plaćanja zakupnine. Pozivamo i očekujemo i da se ostale JLS kroz svoje mjere aktivno uključe. I na razini županija, gradova i općina nužno je za vrijeme trajanja krize potpuno ukinuti, a ne samo odgoditi sve troškove koji opterećuju poslovanje i koji mogu pomoći poduzetnicima i poslodavcima da održe radna mjesta i nastave poslovanje jednom kada se okolnosti normaliziraj. Posebno u turizmu predlažemo razmatranje mjera koje će osigurati zadržavanje zaposlenih i poslovnih subjekata do početka naredne turističke sezone odnosno do  01.05.2021.“

HUP