Biznis i ekonomijaPreporučeno

HUP traži odgovore, upozorava na nejasnoće i brojne propuste u dodjeli ‘COVID zajmova’

Ana Fresl; Foto: HUP/handout

HUP je 3. srpnja uputio dopis Vladi RH tražeći pojašnjenje i odgovore na brojne nejasnoće proizašle iz prijave poduzetnika za financijski instrument “COVID-19 zajam za obrtna sredstva”, a koji odobrava Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Usprkos najboljoj namjeri i brzoj reakciji donošenja ove mjere, brojni propusti koji su se prelomili preko leđa poduzetnika kojima je ovaj instrument najviše trebao pomoći, ne mogu se tolerirati, ističu u HUP-u.  Najveći problem pojavio se u samoj metodologiji prijave jer je u šumu javne komunikacije ostalo nejasno mogu li se poduzetnici prijaviti samo putem FINA portala ili pak to moraju učiniti direktno kroz HAMAG-BICRO. Zbog ovih nejasnoća, dio poduzetnika danas ima nevažeće prijave, iako ne svojom krivicom:

“COVID-19 zajam za obrtna sredstva bila je jedna od vrlo bitnih mjera za pomoć gospodarstvu, perjanica s kojom se hvalilo, a koja nije polučila rezultate kojima smo se svi nadali. Dva mjeseca je prošlo od zatvaranja natječaja, a tisuće poduzetnika koji su se javili nemaju još odgovor da li će dobiti zajam ili ne. Ako se daje zajam za obrtna sredstva, onda proces treba ići brzo kako bi se odmah utjecalo na likvidnost tvrtke. Za par mjeseci poduzeće možda više ne postoji,” izjavila je na ovu temu Ana Fresl, predsjednica HUP- Udruge profesionalaca za fondove EU.

>>>Podaci sugeriraju da je potražnja daleko veća od dostupnog novca: COVID 19 zajmovi

Puna dva mjeseca nakon zatvaranja natječaja, tek je mali dio poduzetnika realizirao svoj kredit, HUP saznaje od svojih članica. S obzirom da se radi o kreditu namijenjenom likvidnosti poslovanja, mjeri koju je HUP nebrojeno puta javno pohvalio kao jednu od najvećih pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima, u ovo vrijeme potpune poslovne neizvjesnosti njen potencijal, čini se, ostaje neiskorišten.

>>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, dodatni novac

S obzirom na sve rečeno i na očekivani drugi val pandemije koronavirusne bolesti COVID-19 kojeg svi najavljuju za jesen, HUP od Vlade RH zahtijeva hitan odgovor o stanju obrade prijava za ovaj financijski instrument te pojašnjenje statusa obrade i ubrzanje procedure koja je za mnoge poduzetnike u ovim trenucima velike poslovne nesigurnosti od životne važnosti.

HUP