PreporučenoTech

Hyperloop projekt vrijedan 10 milijardi dolara dobio status infrastrukturnog projekta u Indiji

Indijska savezna država na zapadu zemlje Maharashtra odobrila je status infrastrukturnog projekta za 10 milijardi dolara vrijedan plan superbrze “hyperloop” poveznice između financijskog huba Mumbaija i susjednog grada Pune, javlja Reuters.

Predloženi projekt bi zamijenio postojeću željezničku infrastrukturu hyperloop magnetima za levitacijske čahure koje kroz zrakoprazne cijevi mogu juriti nadzvučnim brzinama do 1 200 kilometara na sat, a novi status bi trebao ubrzati akviziciju zemljišta na liniji dugačkoj 117.5 kilometara.

Procjenjuje se da bi čahure iz grada u grad stigle za oko 35 minuta.

“Ovaj će projekt označiti početak nove ere u transportnom sektoru zemlje,” navodi se u priopćenju državnih vlasti objavljenom u srijedu navečer.

Iako je plan originalno sugerirao isključivu suradnju s konzorcijem DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Virgin Hyperloopom One, koji su osmislili projekt, Vlada kaže da će natječaj otvoriti široj konkurenciji.

Projekt u prvoj fazi predviđa izgradnju cijevi dugačke 11.8 kilometara kroz 2-1/2 godine uz investiciju od 50 milijardi indijskih rupija (724 milijuna dolara) u Pune.

>>>VIDEO: Amazon predstavio dron dizajniran za osvajanje regulatora i tržišta

DP World u odvojenoj obavijesti izražava spremnost za investiranje 500 milijuna dolara privatnog kapitala kao bi dokazao održivost i sigurnost tehnologije.

Vlasti predviđaju ukupni trošak od 700 milijardi rupija (10.1 milijarda dolara), Reuters navodi da je nejasno kako će se financirati projekt.

Ruta od Mumbaja do Pune jedna je od najprometnijih u Indiji, svake je godine prevali otprilike 75 milijuna putnika.

>>>Elon Musk zatražio dozvolu za povezivanje ljudskog mozga i računala

Koncept “Hyperloopa” je prvi predstavio utemeljitelj Tesle i Space-X-a, Elon Musk, 2012. godine.