PolitikaPreporučeno

HZJZ preporučio stanku s partijima u klubovima, zatvorenom prostoru

Foto: Zrce.eu/YouTube

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadopunio je u utorak preporuke o sprječavanju širenja koronavirusa za noćne klubove, čijim se vlasnicima preporučuje da rad klubova organiziraju na otvorenom te onemoguće rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima.

Iz HZJZ-a ističu da su nadopunili preporuke noćnim klubovima radi zaštite djelatnika i posjetitelja u skladu s trenutnim stanjem epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

>>>Preporuke HZJZ-a

Nova je preporuka da se rad noćnog kluba organizira na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom, kao i da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima kluba.

Klubovi koji nemaju mogućnost rada na otvorenom i dalje mogu nastaviti raditi po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata poput kafića.

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Novina je i da se zabranjuje funkcija prostora plesnih podija, umjesto čega se preporučuje postavljanje stolova i stolica uz distancu od 1,5 metra.

O pojavi novih žarišta zaraze u noćnim klubovima, posebno na obali, govorila je večeras u RTL-u “Danas” epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

Nije precizirala hoće li epidemiolozi preporučiti pooštravanje mjera, ali i naglasila da su problem zatvoreni prostori i nepridržavanje mjera

“Apeliramo na mlade – ne idite u zatvorene prostore, ima klubova na otvorenom, držite minimalnu distancu od metar i pol. Društvo se može družiti zajedno, ali nemojte se miješati s ostalim skupinama, dezinficirajte ruke i poštujte mjere”, poručila je Mayer mladima.

Inače, u HZJZ-u podsjećaju i na svoje dosadašnje preporuke vezane za ugostiteljsku djelatnost noćnih klubova, koje su i dalje na snazi.

>>>Karin rezimirala situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pozvala na trezvenost i odgovornost

Tako na ulazima u prostore klubova ili neposredno nakon ulaza na vidljivom mjestu treba biti postavljena obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja.

Potrebno je, naime, izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito prati vodom i sapunom te dezinficirati.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos trebaju se prekrivati laktom i papirnatom maramicom, koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju lice treba okrenuti od drugih osoba.

>>>Zagrepčani oboljeli na odmoru, partijanju u Makarskoj, Vodicama i na Pagu: COVID-19/10. kolovoz

Na ulazu u prostor te u samom prostoru i drugom mjestu lako dostupnom posjetiteljima, izvođačima i osoblju trebaju biti osigurana dezinfekcijska sredstva za ruke te obavijesti o načinu dezinfekcije.

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se zadržavanje fizičke udaljenosti između osoba (publike, izvođača i osoba od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni.

Čaše, ostalo posuđe i predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.