PolitikaPreporučeno

‘I konje ubijaju’ na sastanku Europskog vijeća: nastavak sutra

Europski lideri nakon maratonskih cjelonoćnih pregovora tijekom kojih je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pokazao izdržljivost nezapamćenu još od filma “I konje ubijaju…” jutros u šest sati još nisu postigli dogovor o budućem šefu Europske komisije ili popunjavanju drugih prestižnih mjesta.*

EU se mora dogovoriti oko raspodjele dužnosti na pet pozicija – predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, guvernera Europske središnje banke te visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

>>>Kvalificirana i nadpolovična većina, ‘meritokracija’ u potrazi za liderima: EU brifing

U kratkom rezimeu aktualnih zbivanja Tusk je 30. lipnja oko 22:30 prekinuo zajednički skup razjedinjenog Vijeća i kroz noć poveo bilateralne razgovore sa svih 28 dionika što je kulminiralo oko pet sati ujutro njegovim sastankom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Prema izvještaju Politica najveći otpor imenovanju socijalističkog kandidata Fransa Timmermansa pružaju duboko ukopane Hrvatska, Mađarska, Irska, Latvija, Poljska i Rumunjska. Tusk je s čelnicima navedenih zemalja razgovarao u 5:45 ujutro što je potrajalo oko pola sata nakon čega se još jednom povukao na konzultacije s Macronom i Merkel.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je ususret “radnom doručku” novinarima rekao da su vijesti kako je na marginama sastanka G20 u japanskom gradu Osaki postignut dogovor o prepuštanju predsjedanja socijalističkom “spitzenkandidatu” Fransu Timmermansu “bile nesporazum”, ali nije isključio mogućnost njegova izbora. “Vidjet ćemo,” izjavio je i dodao kako mu se čini da će za postizanje dogovora trebati tražiti nove kandidate izvan “spitzenkandidat” koncepta.

Slično je gledište ususret summitu iznio i španjolski socijaldemokratski premijer Pablo Sanchez.

Doručak je započeo u 8 sati.

Različiti izvori oko 10 sati navode da je “dogovor iz Osake” još uvijek na stolu što posebice uzrujava mađarske predstavnike. Mađarski premijer Viktor Orban je jučer ocijenio da bi izbor Timmermansa za šefa Komisije bio “povijesna greška”, dok njegov državni tajnik i top diplomat na Twitteru tvrdi da Nizozemca gura, a tko drugi nego George Soros.

Donald Tusk je u 10:35 pozvao članove Vijeća na novu rundu razgovora, u agencijskim izvješćima se polako kristalizira “dorađeni dogovor iz Osake” prema kojem Timmermans postaje šef Komisije, bugarska političarka i aktualna izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva predsjednica Europskog vijeća, Manfred Weber predsjednik Europskog parlamenta, a Belgijanac Charles Michel visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Pojedini izvori sugeriraju da bi aktualna povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager mogla preuzeti ulogu prve potpredsjednice Europske komisije, iako se njezino ime spominje i u kontekstu vanjske politike.

Donald Tusk je u 12:30 novinarima rekao da se izmučeno Vijeće povlači na rekuperaciju nakon što su europski konzervativci odbili prihvatiti Timmermansa. Nastavak “igre prijestolja” je najavljen za sutra u 11 sati.  

EU treba demokratske reforme

Nizozemska političarka Sophie in ‘t Veld ujutro je na Twitteru zacvrkutala da se ovako maratonski pregovori ne mogu pronaći niti u jednoj od velikih demokracija.

“Niti jedna velika demokracija u svijetu nema tako bizarnu i tajanstvenu metodu biranja svog političkog vodstva. Preko 200 milijuna je glasalo, ali 28 pojedinaca se povuklo iza zatvorenih vrata gdje igra glazbene stolice. EU treba demokratske reforme!,” napisala je ‘t Veld.

*tekst koji ste pročitali je skucan uživo i neće se naknadno mijenjati